Ministar Horvat poduzetnicima dodijelio više od 500 ugovora za naukovanje mladih

Ministar Horvat poduzetnicima dodijelio više od 500 ugovora za naukovanje mladih

U sklopu projekta “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ vrijednog 250 milijuna kuna, danas su u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta svečano dodijeljeni Ugovori o naukovanju poduzetnicima koji aktivno sudjeluju u obrazovanju mladih naraštaja te im neposredno prenose znanja i vještine potrebne za samostalan rad.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi u sklopu doprinosa provedbi mjera iz Programa Vlade RH za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Sinergijom akademske zajednice, poduzetnika i države do budućih majstora

Svjesni kako kvalitetnog strukovnog obrazovanja nema bez uključivanja poduzetnika i obrtnika koji aktivno sudjeluju u obrazovanju mladih, Ministarstvo ovim projektom povezuje ta dva najvažnija čimbenika u obrazovanju budućih majstora“, istaknuo je tom prilikom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. „Ovom konkretnom mjerom potičemo obrazovanje učenika po modelu naukovanja, s obzirom da takvi učenici većinu obrazovanja provode u gospodarstvu i na neposredan način stječu znanja i vještine koje su im potrebne za samostalan rad u zanimanju“, zaključio je ministar Horvat. Dodatno je naglasio kako su sve mjere koje se u Ministarstvu provode rezultat rada i razgovora prvenstveno s poduzetnicima kojima su te mjere i namijenjene.

Ovaj projekt počeo se provodi 2016. godine kada je dodijeljeno prvih 34 potpore u ukupnom iznosu od 2.107.030,32 kune. Godinu kasnije, broj dodijeljenih potpora porastao je na 98 u iznosu od 5.505.625,25 kuna, da bi se 2018. godine dodijelilo 188 potpora u ukupnom iznosu od 10.492.830,50 kuna. Ove je akademske godine napravljen veliki iskorak, te je broj potpora višestruko povećan, pa će tako za više od 500 gospodarskih subjekata biti dodijeljene potpore za naukovanje vrijedne 35 milijuna kuna.

Porezni sustav po mjeri poduzetnika

Važna mjera ove Vlade je porezno rasterećenje. U ovom konkretnom slučaju to znači da svaki poduzetnik koji ima učenika, budućeg majstora, za kojega danas dobiva potporu za naukovanje, nakon što zaposli tog istog majstora zahvaljujući poreznoj reformi od 1. siječnja 2020. godine, država će ga rasteretiti u vidu smanjenja porez i prireza na dohodak od nesamostalnog rada za 100% za zaposlenika do 25 godina života, odnosno za 50% od 26. do 30. godine života“, naglasio je Horvat.

U ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava okupljenima se obratio državni tajnik Dragan Jelić, koji je tom prilikom naglasio kako se nada da će u novoj financijskoj perspektivi biti još više sredstava za projekte poput ovog. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec uputio je poziv svim prisutnim poduzetnicima da svoje vlastito znanje nesebično prenose na nove generacije te da u ovoj fazi školovanja moraju i mogu sebi pripremati buduće radnike – majstore. Uz njih, ovoj su svečanosti prisustvovali i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić te pomoćnici ministra Ana Mandac i Damir Juzbašić, ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, predstavnik HGK Božo Pavičin, te mnogi drugi.

Maksimalan iznos potpore je 500.000 kuna 

Projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“  financiran je iz Europskog socijalnog fonda, na način da je 85% sredstava sufinancirano iz ESF-a, dok je 15% udio nacionalnog sufinanciranja iz Državnog proračuna.

Po prvi je postignuto da trošak nagrade učenika bude minimalan za gospodarske subjekte koji provode naukovanje za obrtnička zanimanja. Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta učenicima dodjeljuje 18.000,00 kn stipendije na godišnjoj razini, a poduzetniku koji sudjeluje u obrazovanju učenika, odnosno naukovanju, sufinancira 80% troška učeničke nagrade. Također, gospodarskim subjektima kod kojih su učenici na naukovanju, može se dodijeliti iznos od 60.000,00 kn godišnje po mentoru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.