Virtualni Camino Krk - u šest dana bogatog multimedijalnog programa “uživo” privukao više od 24.856 pregleda

camino krk

U ovo vrijeme kad je turizam stao, na otoku Krku se održalo online događanje “Virtualni Camino Krk”. U 6 dana bogatog multimedijalnog programa “uživo” na hrvatskom i engleskom jeziku ovo inovativno događanje privuklo je preko 24.856 pregleda turista kroz Facebook i YouTube. Od 2.000 do preko 10.000 turista dnevno su virtualno prošetali otokom Krkom kroz tematsku turističku rutu Camino Krk.

Ovaj projekt jedan je od prvih online doživljaja u promociji turističkih destinacija u Europi. Online doživljaje nedavno je predstavio Airbnb kao novu vrstu turističkog proizvoda kojima se turistima omogućuje da barem “virtualno” izađu iz svojih domova i osjete autentični doživljaj destinacije kroz online program “uživo”. Više o Camino Krk ruti U listopadu prošle godine, na inicijativu Turističke zajednice Grada Krka i Bratovštine svetog Jakova, kroz projekt Camino Krk obilježene su srednjovjekovne krčke hodočasničke rute, kao hrvatski doprinos europskoj mreži hodočasničkih puteva svetog Jakova. Camino de Santiago ili Put svetog Jakova mreža je hodočasničkih puteva koji vode u španjolsko svetište Santiago de Compostela.

Godine 1987. Vijeće Europe Caminu je dodijelilo titulu 'Glavne ulice Europe', dok je UNESCO 1993. godine njezin španjolski i francuski dio proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Iako se mreža Camino putova proteže duž čitave Europe, Hrvatska je gotovo jedina europska zemlja koja, unatoč bogatoj hodočasničkoj tradiciji, sve donedavno nije imala rutu putova koji vode prema Santiagu.

 

Malo je reći da se Krk kao prvi u nizu hrvatskih Camino ruta pokazao kao idealan odabir. Krčki Camino vijuga kroz impresivan prirodni krajolik kojeg krase šume, brežuljci s pogledom na more, stari kašteli i crkve, napuštena sela, mali srednjovjekovni gradići i predivne plaže. Nije neskromno reći da unutrašnjost otoka Krka odaje dojam katedrale na otvorenom. Camino Krk je kružna ruta Krk - Porat - Omišalj – Dobrinj - Vrbnik - Baška – Punat - Kornić duga je oko 107 kilometara.

Virtualni Camino Krk Tijekom šest dana programa, koji se svaki dan odvijao u dva večernja termina, na hrvatskom i engleskom jeziku, sudionicima je omogućena “virtualna šetnja” rutom Camino Krk. Uz vođeni program, predstavljena je multimedijalna priču za svaki pojedini dan, kroz slike, interaktivni 3D prikaz dnevnih ruta, video, glazbu, svjedočanstva hodočasnika, duhovna razmatranja…

 

Čak se moglo vidjeti kako se radi Santiago torta na krčki način. Sudionici su imali priliku vidjeti i doživjeti atmosferu hodanja ovom hodočasničkom rutom, vidjeti zanimljivosti i legende pojedinih mjesta, te prirodnih i kulturnih znamenitosti uz rutu. U programu su sudjelovali sudionici iz cijeloga svijeta, od Kanade, Irske, Britanije do Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, kao i naravno Hrvatske.

Na Facebooku su ostavili pregršt oduševljenih komentara, u kojima mnogi najavljuju svoj dolazak na otok Krk kako bi sve ponuđeno u virtualnoj formi iskusili i uživo. Snimke programa bit će dostupne na Facebook i web stranici experiencekrk.com. Projekt su osmislili TZ Grada Krka i digitalna marketing agencija Smartingo.com, a realiziran je uz potporu i sudjelovanje Bratovštine Sv. Jakova, TZ Malinska, TZ Omišalj, TZ Dobrinj, TZ Vrbnik, TZ Baška, TZ Punat te TZ otoka Krka.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.