Inovacija Školske knjige: prva mobilna aplikacija za podršku učiteljima u nastavi

Inovacija Školske knjige: prva mobilna aplikacija za podršku učiteljima u nastavi

Stručni tim Školske knjige, najvećeg hrvatskog nakladnika, nedavno je završio demo verziju mobilne aplikacije za podršku učiteljima „Asistent“. Aplikacija predstavlja jedinstveno, originalno i cjelovito rješenje takvog tipa u Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu, namijenjeno učiteljicama i učiteljima kako bi im se olakšalo svakodnevno pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije. Aplikaciju će moći koristiti svi korisnici udžbenika Školske knjige, a bit će spremna za korištenje u rujnu, ususret novoj školskoj godini.

Školska knjiga kontinuirano radi na novim rješenjima za unaprjeđenje obrazovnog sustava, pa je tako nastala i ideja o kreiranju aplikacije Asistent. „Naš posao nije samo izraditi udžbenike, već i biti pravi partner učiteljima i školama. U komunikaciji s njima uočili smo da im veliki dio energije oduzimaju administrativni poslovi, pronalazak valjanih informacija te kreiranje specifičnih sadržaja. I ova situacija u kojoj se sada nalazi Hrvatska, a i cijeli svijet, pokazuje koliko je važan neposredni kontakt učitelja i učenika. Mi to vidimo kao naš zadatak – pomoći učiteljima da brže, jednostavnije i lakše pripremaju dokumentaciju kako bi se mogli posvetiti svojim učenicima. Zadovoljan i posvećen učitelj ključ je uspjeha svakog društva“, izjavila je Matilda Bulić, izvršna direktorica Školske knjige.

Aplikacija Asistent učiteljima olakšava pripremu za nastavu, intuitivna je i jednostavna za korištenje, a iza razvoja aplikacije stoji veliki tim stručnjaka Školske knjige. Tu su prije svega urednici i programeri, ali i promotori koji su u stalnom kontaktu s učiteljima i znaju prepoznati njihove potrebe.

Jedna od vrlo važnih značajki aplikacije jest i pomoć u izradi individualiziranog kurikuluma za učenike s teškoćama. Unose se opći podatci o učeniku, a zatim se iz pripremljene baze bira nastavni predmet, predmetno područje i nastavna tema ili domena. S nekoliko klikova učitelj odabere strategije podrške za svaki ishod, a sustav pripremi dokument za ispis.

U dijelu aplikacije za pomoć pri izradi programa za učenike s teškoćama od velike je pomoći bila upravo i suradnja s edukacijskim rehabilitatorom Antunom Zupancem i njegovim suradnicima, a cijeli je projekt započet priručnikom „Učenici s teškoćama u redovitom školskom sustavu“ vrsne stručnjakinje Aleksandre Krampač Grljušić koja je savjetnik i na ovom projektu.

Zahvaljujući upravo dugogodišnjem iskustvu i najboljoj svjetskoj praksi, te suradnji s brojnim edukacijskim rehabilitatorima, pedagozima, logopedima, socijalnim pedagozima i psiholozima, te učiteljima iz prakse, u Školskoj knjizi su svjesni da se za učenike s teškoćama u razvoju ne može napraviti jedinstveni udžbenik. Takvi udžbenici najčešće nude samo najnižu razinu znanja, a to za većinu učenika nije dovoljno. Zato su svi materijali Školske knjige prilagođeni kako bi svaki učenik, uz podršku učitelja, mogao ostvariti svoj puni potencijal. Navedene, ali i ostale, materijale moguće je naći u rubrici „Podrška učitelju“ na e-sferi Školske knjige uz svaki udžbenik.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.