Stari kraljevski Nin - gradić u kojem je okrunjeno sedam vladara srednjovjekovne hrvatske države

NIN

Prekrasan gradić Nin smješten na srednjem Jadranu, u blizini grada Zadra, čuven je po svojoj prebogatoj povijesti. Bilježi čak 3000 godina dugu povijest koja nije zapisana samo u povijesnim knjigama, već njome doslovno hodate ili o njoj učite iz bogatih muzejskih zbirki. Osnovalo ga je ilirsko pleme Liburni u 9. stoljeću pr.n.e. pod nazivom Aenona i upravo se ovdje zahvaljujući arheološkim iskopinama može pratiti razvitak liburnske kulture. Recimo tek da je naselje na otočiću bilo okruženo bedemima, a kuće su bile izgrađene tehnikom suhozida te da se, sudeći po povijesnim svjedočanstvima, živjelo u blagostanju.
Za vrijeme rimske vladavine on je važan municipij i pomorska luka. Ostaci kuća i mozaici svjedoče da se ovdje ugodno, i za one prilike, bogato živjelo. Radi trgovine sagrađena je velika luka smještena na području današnjeg Turističkog naselja Zaton.

Najznačajniji kompleks iz rimskog doba je forum s kapitolijem. Tu se nalazio monumentalni hram koji je po veličini bio jedan od najvećih na našim prostorima. O stupnju razvijenosti govori podatak da je Nin u rimskom vremenu također imao vodovod, a pored javnih važnih građevina pretpostavlja se da je imao terme i amfiteatar.

Crkva sv. Nikole, foto: Ivo Pervan
U dugom povijesnom toku Nin je nekoliko puta stradavao pa se iznova uzdizao, a potpuno je razoren 1646. godine kada ga je Venecija žrtvovala kako bi spasila tadašnju tvrđavu Zadar pred turskim osvajanjima. I tada je kraj, kao toliko puta ranije, bio i novi početak.

No, ono što povijesni tijek Nina najjasnije određuje i povezuje s današnjicom jest da je bio prvo političko, vjersko i kulturno središte srednjovjekovne Hrvatske. Mjesto gdje je rođena Hrvatska država.

Nin je također, najstariji hrvatski kraljevski grad, stalna ili povremena prijestolnica hrvatskih narodnih vladara: knezova Višeslava, Trpimira i Branimira, kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV., Zvonimira, knezova Šubića Bribirskih i dr. Nin je bio biskupija od devetoga do devetnaestog stoljeća. Ninski biskupi značajni su za hrvatsku crkvu, među kojima se najviše ističe Grgur Ninski, borac za očuvanje hrvatskog narodnog pisma glagoljice.


Crkva sv. Križa i središte grada, foto:  Dalibor Lovrić
Bogati arheološki nalazi iz ninske povijesti mogu se vidjeti u muzejima te su u povijesnom nizu duboko isprepleteni sa sadašnjošću najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada i kolijevke hrvatske države. Bogata povijest i dinamična sadašnjost rijetko su kada i rijetko gdje toliko isprepleteni i u turističku ponudu ugrađeni s jednom željom: da imate što vidjeti, u čemu uživati i zbog čega se vraćati.

Nin obiluje prelijepim pješčanim plažama, 

a uzbuđenja ne nedostaje i zbog tradicijskih običaja koji su sjajno prihvaćeni i od turista, poput procesije Gospe od Zečeva, kao što vidimo 

 

na  fotografiji: Ive Pervana, najromantičnije noći na Jadranu ili izrade gastronomske delicija - šokola, natjecanje u izradi domaće kobasice koje je preraslo u turističku atrakciju. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.