Djecu na Zapadu odgajaju da budu poduzetnici, a kod nas da budu radnici

Djecu na Zapadu odgajaju da budu poduzetnici, a kod nas da budu radnici

 „U Hrvatskoj odgajamo djecu s idejom da mogu biti sve u životu, no na kraju ih najveći dio završi radeći za druge. Moje je iskustvo da treba biti realan o vlastitim mogućnostima i fokusirati se na svoje najjače strane i onda možemo dati maksimum,“ prepričao je na jučerašnjim Info danima svoje životno iskustvo Mislav Malenica, koji je nakon završenog FER-a i rada na Institutu Ruđer Bošković okusio što znači živjeti u Americi s pet dolara dnevno, ali i razvijati ideje s nekim od najvećih mozgova Silicijske doline, kao što su direktori Yahooa i Applea. Malenica se odlučio vratiti u Hrvatsku gdje je uz svoj startup Mindsmiths pokrenuo i Hrvatsko udruženje za umjetnu inteligenciju CroAI, koje je u travnju ove godine javnosti predstavilo Andriju, virtualnog asistenta za lakše prepoznavanje simptoma koronavirusa.

„Andrija je do danas odgovorio na više od 860 tisuća pitanja i uspio je ispuniti svoju svrhu. Mnogim je građanima donio mir pruživši im informaciju u situaciji kada nisu mogli doći do odgovora“,nastavlja Malenica koji je bio govornik na jučerašnjim, posljednjim Info danima, online radionicama koje je pokrenula Hrvatska gospodarska komora u sklopu inicijative 'Inoviraj-profitiraj' s ciljem promocije i razmjene znanja hrvatskih tvrtki. Inicijativa se održavala  u pet hrvatskih regija, a tijekom mjesec i pol, preko web platforme pregledalo ju je više od 5000 ljudi. Projekt se nastavlja Nacionalnom izložbom inovacija koja će se u listopadu održati u Zagrebu.

Jedan od vodećih domaćih eksperata u području inovacija, Emir Džanić, sudionicima jučerašnje radionice je objasnio koja je razlika između invencije i inovacije, te kako varijacije ili poboljšanja proizvoda privlače pažnju kupaca. „Najbolji ljudi vjerojatno ne rade za nas i moramo privući takve genijalne umove želimo li komercijalizirati svoje ideje. Da bi ideja postala inovacija,  morate imati puno znanja, iskustva i nešto kapitala“, istaknuo je Džanić.

KonzultanticaTajana Lovrić iz tvrtke Projekt jednako razvoj zaključila je peti Info dan s informacijama o mogućnostima financiranja poslovnih ideja kroz trenutno otvorene EU natječaje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.