„Stotinama godina, povrh Svetog Urbana šumore Lovrecove platane. Visoko pod nebo dižu se dva moćna stabla i krošnje koje daju hlada vinskom podrumu još iz vremena velikaša Zrinski. Dva zelena diva žive kao jedno stablo i putokaz su u krajobrazu, a prostor pod njima iznimno mjesto za kušanje pod vedrim nebom. Zelene vile Svetog Urbana i glazbene obitelji Lovrec decentan su grafički dekor etiketa eko vina Lovrec koja danas putuju svim kontinentima svijeta.“, priča je Međimurske prirode kojom su predstavili Lovrecove platane.

Nacionalno natjecanje „Hrvatsko stablo godine“ provodi se u suradnji Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma, Hrvatskog agrometeorološkog društva i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalnog koordinatora. Natjecanjem i promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice želi se podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Tim se natjecanjem također nastoji privući ljude i potaknuti  lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine. Na taj se način promoviraju stabla kao bitan element našega kulturnog i prirodnog bogatstva te privlači pozornost javnosti i medija na zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.

Ovo natjecanje prvi je put u Hrvatskoj održano 2017. godine kada je Environmental Partnership Association, nositelj imena Tree of The Year, prihvatio kandidaturu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora u ime Republike Hrvatske, čime se našoj zemlji  omogućilo sudjelovanje na međunarodnom natjecanju Europsko stablo godine. Natjecanje je započelo 1. listopada, a za titulu pobjednika natječe se osam kandidata iz cijele Hrvatske. Za Lovrecove platane može se glasati sve do 31. listopada na sljedećoj poveznici: https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/