U Beču se reciklira energija iz klima-uređaja

U Beču se reciklira energija iz klima-uređaja

Toplina nastala radom klima-uređaja u Bečkom međunarodnom centru, koja se dosad otpuštala u zrak, ubuduće će se slati u lokalnu toplinsku mrežu te će služiti za opskrbu oko 2.400 kućanstava. 

Bečki međunarodni centar (VIC) veliki je kompleks u 22. gradskom okrugu koji je otvoren 1979. godine, a u kojemu se nalaze brojni uredi internacionalnih organizacija, među kojima je i sjedište Ujedinjenih naroda. Klima-uređaji u kompleksu pružaju ugodan boravak uz rashlađen ambijent za oko 5.000 zaposlenika iz više od 120 zemalja. No, tijekom postupka hlađenja nastaje i toplina koja se dosad neiskorištena otpuštala u okoliš. Zahvaljujući novom sustavu toplinskih pumpi bečkog energetskog poduzeća „Wien Energie” ta će se toplina ubuduće slati u lokalnu toplinsku mrežu te će služiti za opskrbu oko 2.400 kućanstava koja se nalaze u blizini kompleksa. Recikliranjem energije iz klima-uređaja moći će se proizvesti oko 18.000 MWh toplinske energije godišnje.   

 „Klima-uređaji Bečkog međunarodnog centra sada griju Bečanke i Bečane. Zvuči paradoksalno”, kazao je Michael Strebl, predsjednik uprave gradskog poduzeća „Wien Energie”, te dodao da je ponovno korištenje postojeće energije ključno za energetsku tranziciju. Također je naglasio da će se na ovaj način emisija ugljikovog dioksida u austrijskoj prijestolnici smanjiti za više od 3.400 tona godišnje. 

Prilikom puštanja novog sustava u pogon član bečkog gradskog poglavarstva za financije i međunarodne poslove Peter Hanke kazao je da je ekološki prihvatljiva opskrba toplinskom energijom neophodna za postizanje klimatskih ciljeva istaknuvši da je recikliranje energije u Bečkom međunarodnom centru jako dobar primjer koji pokazuje kako grad Beč inovativnim projektima i suradnjom različitih sektora potiče zaštitu okoliša. 

Uz već klasične sustave proizvodnje energije poput spalionica otpada ili postrojenja za kombiniranu proizvodnju topline i električne energije glavni grad Austrije sve više ulaže u različite obnovljive izvore energije. Tako je, na primjer, poznati proizvođač napolitanki Manner u suradnji s tvrtkom „Wien Energie” u pogon pustio postrojenje koje višak topline nastao u proizvodnom procesu tvornice koristi za grijanje stanova i vode. Ovaj novi projekt pokazuje kako se može postići prelazak na energetski učinkovit sustav grijanja i hlađenja.

Slika 1: © MA18/Christian Fürthner; slike 2 i 3: © Wien Energie/Christian Hofer

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.