Kina želi sigurnu opskrbu hranom s prioritetom proizvodnje sjemena

Kina želi sigurnu opskrbu hranom s prioritetom proizvodnje sjemena

Kina planira od regija tražiti bolji prinos žitarica i pojačati će potporu domaćoj industriji sjemenja budući da je pandemija covid 19 izoštrila njezin fokus na sigurnu opskrbu hranom, pokazuje službeni dokument.

Godišnji plan ruralnog razvoja stavlja veći naglasak na osigurani pristup svih građana hrani nego nego prethodnih godina, primjećuje Reuters na temelju uvida u dokument.

Peking je također pozvao sve regije da poboljšaju prinos na žitarice u razdoblju od 2021. do 2025.

Kineska vlada općenito daje prednost domaćoj proizvodnji hrane za 1,4 milijarde stanovnika, a fokus je izoštrila pandemija, koja je pogodila vodeće izvoznice hrane u svijetu i iznjedrila bojazni od problema u opskrbi hranom.

„Neizvjesnost i nestabilnost vanjske situacije znatno je pojačana. Što se tiče sigurnosti (u segmentu) žitarica, ne smijemo je ni na trenutak olako shvatiti", rekao je ministar poljoprivrede Tang Renjian, napominjući da je broj stanovnika u Kini i dalje raste.

Uz lokalnu upravu, odgovornost za sigurnu opskrbu hranom snosit će i odbori komunističke partije, ističe se u dokumentu.
Kina će izgraditi „nacionalni industrijski pojas za sigurnu opskrbu hranom", dodaje se.

Pojas bi trebao povezati sve ključne žitnice u zemlji, rekli su dužnosnici na sastanku u prosincu.

Sjeme je temelj

Vlada je ponovo u dokumentu istaknula da će novi prioritet biti sektor sjemena, koji smatraju ključnim za suverenitet u opskrbi hranom, zahtijevajući bržu provedbu velikih znanstvenih projekata u uzgoju.

Pozivaju na "industrijsku primjenu biološkog uzgoja“, koristeći izraz koji, između ostalog, uključuje genetski modificirane poljoprivredne kulture.

Naglašavaju i potrebu bolje zaštitu prava intelektualnog vlasništva u uzgoju i podrške vodećim proizvođačima sjemena u izgradnji komercijalnih sustava uzgoja.

„Treba odabrati skupinu superiornih poduzeća kojima će se dati prioritetna potpora“, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Zhang Taolin.

Kina planira i stabilizirati proizvodnju soje i razviti uzgoj jestivih uljarica, uključujući uljanu repicu i kikiriki, te "diverzificirati" uvoz poljoprivrednih proizvoda, stoji u dokumentu.

Najavljuje i izgradnju modernog sustava uzgoja životinja i zaštitu proizvodnih kapaciteta u svinjogojstvu.

Dužnosnik ministarstva poljoprivrede najavljuje i oporavak broja svinja do lipnja ove godine, na razinu iz 2017. godine, unatoč strahovanjima od opetovanog razbuktavanja afričke svinjske kuge, zbog koje su usmrćeni milijuni životinja prenosi Hina.

Vlada ipak mora pronaći načina da broj svinja bude stabilniji, priznaje Tang.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.