Novi model sufinanciranja 'zelenih' vozila

Novi model sufinanciranja 'zelenih' vozila

Nabava električnih, hibridnih i - prvi put - vozila na vodik - sufinancirat će se s nepovratnih 105 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša objavit će javni poziv početkom lipnja. Uz to ministar Ćorić najavljuje da bi se do početka ljeta moglo znati u kojem smjeru idu pregovori o otkupu dionica Ine.

Po našim cestama sve je više vozila koja se koriste alternativnim gorivima. Fond za zaštitu okoliša sufinancira njihovu nabavu već neko vrijeme, ali ove godine po novom modelu. Građani će prijavu podnositi prodavateljima vozila. 

- Mogu reći da nam se prijavilo otprilike oko 50-ak zastupnika proizvođača raznih vozila na području RH, da imamo skoro 550 prijavljenih modela vozila za sva moguća pogonska goriva koja ulaze u alternativna goriva na našem tržištu, rekla je Maja Rajčić, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svaki autosalon dobit će korisnički račun i putem aplikacije prijavljivati kupca za sufinanciranje.

- Naši zainteresirani prijavitelji zapravo vrlo jednostavno dođu na prodajno mjesto znači u autosalon, tamo daju svoje podatke i izvrše prijavu, rekla je Rajčić.

Fond na raspolaganju ima 105 milijuna kuna. Od toga 90 milijuna namijenjeno je za građane koji će ovaj put morati uplatiti i minimalni predujam. Poziv će se objaviti početkom lipnja, a iskorištenost sredstava moći će se u realnom vremenu pratiti na web stranici Fonda. 

A za dva mjeseca trebali bi doznati u kojem smjeru idu pregovori vezni uz otkup dionica Ine od MOL-a. 

U međuvremenu Ina i MOL pripremaju zajedničku ponudu za kupnju 120 benzinskih postaja austrijskog OMV-a u Sloveniji.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/novi-model-sufinanciranja-zelenih-vozila-1918247

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.