Nove medalje Bisera mora od brackog kamena djelo su klesarsko umjetnicke obitelji Jaksic iz Donjeg Humca

Nove medalje Bisera mora od brackog kamena djelo su klesarsko umjetnicke obitelji Jaksic iz Donjeg Humca

Od ove godine natjecatelji Bisera mora osvajat će jedinstvene medalje od bijelog bračkog kamena, mala umjetnička djela Dine Jakšić Pavasović, slikarice iz duge loze otočkih klesara. Ideja je da Brač najbolji natjecatelji neće ponijeti samo u srcu, nego doslovno kao komadić otoka, suvenir i trajnu uspomenu na uspjeh s natjecanja.
 - Ova medalja Bisera mora aludira na oblik školjke koji je ujedno i logotip manifestacije. Oblikom smo htjeli povezati predmet i događaj, pa se na samoj medalji nalazi još jedan komad u obliku polukugle koji je izbočen iz podloge, a predstavlja biser. Također je napravljen od bijelog bračkog kamena, što izravno ukazuje da je taj plemeniti iskonski materijal ustvari biser otoka Brača, naša najveća vrijednost. I more smo grafičkim linijama prikazali na medalji, pa medalja likovno sažima naziv manifestacije, sam Brač i njegove vrijednosti - opisala je Dina Jakšić Pavasović svoj uradak, četvrta generacija klesarske obitelji Jakšić iz Donjeg Humca.

 Obitelj Jakšić bavi se obradom i živi s bračkim kamenom još od 1903. godine. Tada je pradjed današnjih vlasnika dobio dozvolu za radionicu u Donjem Humcu, mjestu u samom središtu otoka bogate tradicije obrade kamena. Uz klesarstvo Jakšići su se izgradili i kao umjetnici, pa tako danas imaju i galerije na Braču i u Splitu. Dina i njezin brat Lovre, akademski kipar, izrađuju skulpture, slike, kameni namještaj, uporabne predmete, dok njihova majka Ida Stipčić Jakšić stvara unikatni nakit od srebra i poludragog kamenja. U oblikovanju kamena Jakšići objedinjuju klasičnu i ručnu obradu s najsuvremenijom tehnologijom, svakodnevno oživljavajući prirodni materijal i unoseći u njega život.

Osim pojedinačnih radova koje Jakšići izlažu u galerijama, često su izrađivali custom-made predmete od kamena za određene prigode. Jedna od tih je medalja za festival Voisa u Supetru, projekt koji je trajao 10 godina.
 - Svake godine osmislili bi drugačiju ogrlicu od kamena koja je pratila vizualni identitet festivala. Ogrlice su postale jako popularne i tražene. Osim njih tu su bili i klijenti kao Mall of Split, Ekonomski fakultet u Splitu, Mac Cosmetics, manifestacija Uvati vitar… Tako je i ekipa iz ŠKMER-a prepoznala naš rad te su i oni poželjeli da im stvorimo predmet koji će sudionici dobiti kao uspomenu na ovu izvrsnu manifestaciju. Nama je iznimna čast što smo dobili ovu priliku jer kao posjetitelji ove manifestacije uživali smo svakog trenutka u nevjerojatnim okusima - navela je ova mlada slikarica.

Napomenimo, 16. Biser mora s programom koji objedinjuje natjecanja kuhara i brojene radionice započinje u subotu u  Svpetrvs hotelima, a tada ćemo imati priliku uživati tradicionalnim jelima Vodenice, prvog restorana na splavi u starom dijelu Beograda.  Poznati su i kao organizatori Fish Festa Beograd, velike gastronomsko i kulturno-zabavne manifestacija koja od 2007. godine okuplja majstore pripreme  riječnih specijaliteta. Nakon njih u poslijepodnevnim satima bit će upriličena master class bračke janjetine restorana Lovrečina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.