Norveška: Hrana od umjetnog mesa za kućne ljubimce

Norveška: Hrana od umjetnog mesa za kućne ljubimce

Norveški konglomerat Orkla najavio je manje investicije u Because, animals, biotehnološku kompaniju koja proizvodi održivu hranu za kućne ljubimce. Kompanija razvija hranu za pse i mačke koja ne sadrži meso životinja. Prije dvije godine, uspjeli su napraviti poslasticu za mačke od umjetnog mesa miša.

Misija kompanije Because, animals, koju je 2016. godine osnovalo dvoje volontera iz organizacije za spašavanje mačaka, je da napravi kvalitetnu hranu za ljubimce, a da ne ugrozi životinje u tom procesu Trenutno, sektor hrane za kućne ljubimce nudi malo opcija za mušterije koje žele alternativu za hranu zasnovanu na mesu za svoje ljubimce. Orkla vjeruje da će u ovoj oblasti biti zabilježen ozbiljan rast jer tržište pokazuje potrebu za proizvodima ovog tipa.

Napominju da će tehnološke prednosti omogućiti da se razvije nova hrana za kućne ljubimce koja ima isti okus, teksturu i nutritivne vreijdnosti kao meso. Ipak, usprkos značajnom potencijalu, razvoj ovog tipa hrane za kućne ljubimce, još je u ranoj startup fazi.

 Foto: Pixabay

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.