Dronovima do jeftinije i produktivnije poljoprivredne proizvodnje

Dronovima do jeftinije i produktivnije poljoprivredne proizvodnje

Djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede mr. sc. Darko Lugonja, dipl. ing. agr. Željko Pavlović i mag. ing. agr. Ivan Krušelj održali su ovoga tjedna u Zadru još jednu u nizu edukativnih i demonstracijskih aktivnosti za poljoprivredna gospodarstva iz područja precizne poljoprivrede, primjene geografskog informacijskog sustava (GIS) i inovativnih tehnologija u poljoprivredi. Demonstraciji u Zadarskoj županiji je prisustvovalo tridesetak poljoprivrednih proizvođača iz županije, a do kraja godine planirano je održavanje još desetak sličnih radionica o preciznoj poljoprivredi diljem Hrvatske.      

Cilj predavanja i demonstracijskih aktivnosti je objasniti i približiti tehnologije koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti značajne uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda. Uz teorijski dio, održana je i demonstracija rada s tzv. dronovima, modernim bespilotnim letjelicama kojima će se uz pomoć senzora prikupljati podatci na terenu, a što će poljoprivrednicima dati snažniju kontrolu nad poljoprivrednom proizvodnjom te ju učiniti jeftinijom i produktivnijom. 

Kao odgovor na sve veću potražnju te istovremenu potrebu za smanjenjem cijena proizvoda, poljoprivrednicima i agronomima nudi se rješenje implementacije inovativne tehnologije. Među aktivnostima demonstracije tehnologija precizne poljoprivrede, prikazali smo konkretnu primjenu bespilotnih letjelica kojima je moguće efikasnije i preciznije obnavljati različite izvide ili prskanja usjeva, pogledati polja povrća i voća, vinograda i slično i ustanoviti je li se na biljkama pojavila neka bolest, kao i na kojem dijelu polja nedostaje vode ili mineralnih gnojiva, što omogućava ciljano djelovanje i uštede u proizvodnji.“, naglasio je mr. sc. Darko Lugonja, voditelj Odjela za mehanizaciju i primjenu inovativnih tehnologija u poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede.   

Predavanje i demonstracijske aktivnosti u svrhu prikaza korištenja bespilotnih letjelica, specijaliziranih kamera i dodatne opreme koja se koristi u preciznoj poljoprivredi te programskih rješenja koja služe za obradu dobivenih podataka, organizirana su u suradnji sa tvrtkom Technologic Industry d.o.o. iz Samobora. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.