Stariji moraju izbjegavati sunce, zaštititi se i jesti laganu hranu

Stariji moraju izbjegavati sunce, zaštititi se i jesti laganu hranu

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" objavio je preporuke po kojima se starije osobe u pravilu ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11-16 sati. Ako to čine trebaju se zaštititi šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, koje je izradilo državno Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala, pozivaju na obilato korištenje tekućine i izbjegavanje pržene hrane.

Potrebno je dnevno uzimati do dvije litre negazirane vode, juha, variva ili čajeva, te puno sezonskog voća i povrća, te izbjegavati prženu, pohanu, slatku i jako zasoljenu hrane te začinjena jela.

Uz pridržavanje uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože znaju biti znak za uzbunu.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati sa starijom osobom, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i nekoliko puta na dan. Također je dobro da starije osobe uvijek uza se imaju osnovne podatke.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/stariji-moraju-izbjegavati-sunce-zastititi-se-i-jesti-laganu-hranu-2146021

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.