Povratak Canadaira s pružanja humanitarne pomoći iz Republike Turske

Povratak Canadaira s pružanja humanitarne pomoći iz Republike Turske

Protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovnog krila sletio je u subotu 7. kolovoza 2021. u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“, Zemunik Donji iz Republike Turske gdje se nalazio radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili područje Antalije.

U gašenju velikih požara u Republici Turskoj sudjelovale su dvije posade protupožarnog aviona Canadair CL-415, odnosno deset pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti i zrakoplovno-tehničko osoblje.

Posade Canadaira CL-415 bile su angažirane na gašenju požara u Republici Turskoj od 2. kolovoza 2021. Ostvarili su ukupno 82 leta u trajanju od 26 sati i 35 minuta, pri čemu je izbačeno 438 tona vode i utrošeno 19.205 litara goriva. U utorak, 3. kolovoza bili su angažirani kod Alany-Beleka, u srijedu, 4. kolovoza na planini Gulen Dagii te u četvrtak, 5. kolovoza na planini blizu Kalecika.

Povodom uspješno odrađenog angažmana pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na pružanju humanitarne pomoći Republici Turskoj i povratka u Hrvatsku, ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo jer su se piloti i tehničari sretno vratili. Također, zahvalio je pilotima i tehničarima na profesionalno odrađenoj zadaći te istaknuo kako se i ovom prilikom pokazalo da je Hrvatska vojska uvijek spremna za brzo pružanje pomoći, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan hrvatskih granica.

„Naši piloti i tehničari profesionalno su izvršili ovu zadaću te tako omogućili da Hrvatska pruži pomoć partneru i prijatelju, Republici Turskoj, baš kao što je Republika Turska pružila pomoć nama u potresu koji nas je zadesio. Hrvatska je spremna u svakom trenutku uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima“, poručio je ministar Banožić.

Prilikom povratka, jedan od pilota Cnadaira je rekao: “Po dobivanju zadaće odmah smo napravili sve pripreme za izvršenje ove zahtjevne zadaće, te smo stigli  2. kolovoza u Republiku Tursku, zračnu bazu Gazipasa i odmah dobili konkretne zadatke.“

Također, istaknuo je  humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanje pomoći u drugim zemljama, te kazao: „Ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. Kolege u Turskoj su nas srdačno primili i bili nam na usluzi cijelo vrijeme gašenja požara. Zahvalili su cijelom hrvatskom narodu i Hrvatskoj vojsci na velikoj pomoći.“

Posade Canadaira CL-415 bile su angažirane na gašenju požara u Republici Turskoj od 2. kolovoza 2021. Ostvarili su ukupno 82 leta u trajanju od 26 sati i 35 minuta, pri čemu je izbačeno 438 tona vode i utrošeno 19.205 litara goriva. U utorak, 3. kolovoza bili su angažirani kod Alany-Beleka, u srijedu, 4. kolovoza na planini Gulen Dagii te u četvrtak, 5. kolovoza na planini blizu Kalecika.

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić donio je u nedjelju, 1. kolovoza 2021., temeljem zamolbe Republike Turske, Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Turskoj.

Člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mandat i nacionalna ograničenja i izuzeća o uporabi Oružanih snaga RH definira naredbom ministar obrane.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.