Sve skuplje voće i povrće

Sve skuplje voće i povrće

U posljednje vrijeme svjedočimo znatnijem rastu cijena hrane. Prema posljednjim podacima, za srpanj, potrošačke su cijene u prosjeku narasle gotovo 3%. Glavni je razlog rast cijena goriva, ali i izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, suša te mrazevi koji su smanjili urode. Skoku cijena voća i povrća dodatno je pridonijela i velika potražnja u špici turističke sezone.

Uz Jadransku magistralu, u dolini Neretve, turistima se uvijek nudi velik izbor voća i povrća. Kupuje se sve, ali najviše sezonsko voće. Zaustavljaju se, kaže gospođa Ružica, i domaći i strani turisti.

- Najviše voće, lubenice, smokve zelene i suhe, grožđe, rekla je prodavačica Ružica Grljušić.

Prodajom proizvoda turistima - proizvođači postižu znatno više cijene nego na veliko. Na rad neretvanskih poljoprivrednika utječe mnogo toga - od klimatskih uvjeta do otkupnih cijena.

- Mi smatramo da je za ovo područje doista potreban iskorak u vidu većeg udruživanja proizvođača, odnosno, konkretno organiziranje proizvođačke organizacije. To je ono o čemu dugo pričamo, a teško ide naprijed, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

- To ovdje ide dosta teško, ali to je jedan od načina kako koristiti poticaje EU-a, rekao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Poljoprivrednici pak smatraju da prije udruživanja treba riješiti druge probleme.

- Udruživanje - to je dobro, ali s čime ćete se vi to udružiti ako vi nemate osnovu, a to je zemljište koje vam je osnova proizvodnje, znači nemate se s čime udružiti ako niste prethodno riješili to zemljište, smatra Neven Mataga iz Hrvatske voćarske zajednice.

Za oko mjesec dana počinje i berba najvažnijeg neretvanskog voća - mandarina. Preniska otkupna cijena izravna je posljedica gubitka ruskog tržišta.

- Mi pričamo o cijenama samo zato što nemamo rezervnu varijantu za Rusiju, i kad napravimo tu varijantu i nađemo neku drugu zemlju onda će prestati problemi Neretve jer mi de facto do sankcija nismo imali dovoljno mandarina, rekao je poljoprivredni proizvođač Niko Kapović.

A ove sezone neretvanski proizvođači očekuju oko 40.000 tona mandarina. Cijena otkupa, da je sreće, kažu, trebala bi biti oko 3,5 ili 4 kune, no strahuju da će, baš kao i posljednjih godina, veleprodajna cijena biti znatno niža.

Optimizam uoči berbe mandarina 

Vicko Dragojević
 javio je za HTV-ov Dnevnik da svi optimistično očekuju novu berbu mandarina.


- Ove godine ubrat će oko 40.000 tona, više nego lani, dodao je.

Željko Bjeliš, predsjednik Udruge "Neretvanska mladež" rekao je da, što se tiče otkupne cijene, očekuju oko 4 kn za kg, a u razdoblju mandarine očekuju da srednja cijena neće padati ispod 2,5 kn.

- Mi to računamo po "gajbi" koju koristimo prilikom berbe, računamo da vrijednost te "gajbe" neće padati ispod 50 kn, dodao je.

Ove godine je izmijenjen zakon što se tiče nepoštenih turističkih praksi, Bjeliš kaže da po novom zakonu su svi otkupljivači prilikom preuzimanja robe odmah izdati otkupni blok na kojemu je iskazana vrijednost proizvoda, što uključuje i količinu u kilogramima i cijenu.

Bjeliš je rekao da su se proizvođači pokrenuli, idu i po susjednim zemljama i polako se šire po cijeloj Europi gdje svoje proizvode prodaju direktno krajnjim potrošačima.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/sve-skuplje-voce-i-povrce-2736937

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.