Učestali opozivi proizvoda zbog etilen-oksida

Učestali opozivi proizvoda zbog etilen-oksida

Brojni proizvodi posljednjih se dana povlače iz trgovina zbog prisutnosti etilen-oksida. Taj se spoj rabi za dezinfekciju opreme ili kao pesticid u proizvodnji, a u Europi je zabranjen. Samo u Hrvatskoj ove je godine dosad povučeno 48 proizvoda zbog etilen-oksida, 4 puta više nego cijele 2020.

Zbog utvrđenog etilen-oksida iz prodaje se povlače sladoledi, čokolade, jogurti, vitamini... Popis je svakog dana sve duži. Sporan je aditiv E410 koji se upotrebljava pri proizvodnji tih, ali i drugih proizvoda, a u Europu se uvoze iz trećih zemalja.

- Doći će do smanjenja onog trenutka kada taj aditiv više ne bude korišten. On je još uvijek u optjecaju, ti proizvodi su još uvijek na tržištu pa je naravno povećan broj analiza, objasnila je Iva Pavlinić Prokurica iz Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu.

Etilen-oksid u Europskoj uniji već 6 godina nije dopušten u hrani, a ni za dezinfekciju skladišta prehrambenih proizvoda. Toksičan je ako se proguta i otrovan ako se udiše. Dugoročno ima negativan utjecaj na zdravlje.

- U ovom tjednu je velik broj hrane povučen na etilen-oksid, ne samo iz trećih zemalja koji se uvoze kao sirovine, već i iz EU kao gotovi proizvod. On je vrlo kancerogen nije dozvoljen niti u tragovima u hrani, istaknuo je Dario Lasić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Udruge potrošača smatraju da kontrola hrane zbog toga treba biti stroža te da kupci imaju pravo na povrat novca za opozvane proizvode.

- Ako je došlo do povlačenja proizvoda trgovci bi trebali omogućiti povrat tih proizvoda i povrat novca jer ljudi su kupili nešto što ne mogu koristiti, smatra Dijana Kladar, iz Udruge za zaštitu potrošača.

Sustav brzog uzbunjivanja u Europi je aktivan. Čim se proizvod koji sadržava etilen-oksid pojavi u jednoj od zemlja Unije, automatski se povlači i u ostalim članicama. Građani su ipak zabrinuti.

- Nije loše pojačati obavijesti ali to je jedan trend koji ide. Svako malo što god se uvozi kod nas su problemi i strahujemo normalno. Gledam svaki dan nešto povlače tako da ni ne znam što bih više kupovao. Trebalo bi nazvati inspekciju, njihova dužnost i bez zvanja je kotrola robe, neka su od mišljenja zabrinutih građana.

Stručnjaci pozivaju mjerodavne institucije da češće testiraju proizvode, osobito one iz uvoza. Iz Ministarstva poljoprivrde, koje opoziva proizvode, najavljuju da će pojačati kontrole te da će opoziva biti još.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/ucestali-opozivi-proizvoda-zbog-etilen-oksida-2745141

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.