Projekt bečke podzemne željeznice za gluhe i nagluhe: Virtualni avatar Iris prenosit će informacije na znakovnom jeziku

Projekt bečke podzemne željeznice za gluhe i nagluhe: Virtualni avatar Iris prenosit će informacije na znakovnom jeziku

Kako bi informacije o eventualnim zastojima, ali i sve druge koje se odnose na podzemnu željeznicu u Beču, bile pristupačnije gluhim osobama, kojih je u Austriji 10.000, a u Europi 500.000, poduzeće Wiener Linien trenutačno razvija rješenje koje predstavlja novost na međunarodnom tržištu. Poseban program automatski prevodi obavijesti o smetnjama u javnom gradskom prijevozu na znakovni jezik. Gluhe i nagluhe osobe te bi informacije ubuduće trebale dobiti u obliku animiranog videa koji će tumačiti virtualna prevoditeljica nazvana Iris. 
Obavijesti za putnike u javnom prijevozu u Beču standardizirane su te se nazivi oko 5.000 stanica u mreži javnog prijevoza i otprilike 30 vrsta smetnji mogu prevesti unaprijed. Ako dođe do određenih smetnji, zvučne obavijesti prevode se automatski i u realnom vremenu na znakovni jezik.  

Ove će se jeseni testirati mogućnost integracije novog programa u postojeću aplikaciju WienMobil. Ako ova faza prođe uspješno, aplikacija bi već za jednu ili dvije godine mogla pomagati osobama s oštećenjima sluha prilikom korištenja javnog prijevoza. Osim poduzeća „Wiener Linien” u razvoju programa sudjeluju bečki tehnološki startup Sign Time, Tehničko sveučilište u Beču, poduzeće Upstream Mobility, tvrtka Wiener Lokalbahnen i grupa gluhih osoba. Kako naglašavaju u Wiener Linienu, bilo im je važno da se u razvoj i testiranje aplikacije od samog početka uključe i gluhe osobe kako bi se program po potrebi mogao prilagoditi u skladu s njihovim povratnim informacijama. Bečko poduzeće za javni prijevoz poseban fokus stavlja na pristupačnost svojih usluga za sve putnike.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.