Beč pokrenuo pilot-projekt s ciljem borbe protiv menstrualnog siromaštva

Beč pokrenuo pilot-projekt s ciljem borbe protiv menstrualnog siromaštva

U okviru novog projekta glavni grad Austrije od listopada do siječnja 2022. besplatno dijeli higijenske uloške i tampone. Projekt je namijenjen prije svega ženama kojima kupovina higijenskih potrepština predstavlja financijsko opterećenje, a njime se ujedno želi detabuizirati tema menstrualnog siromaštva.

Unatoč činjenici da gotovo polovica svjetskog stanovništva redovito ima menstruaciju, ona je i dalje tabu tema, a uz to zahtijeva i poprilične financijske izdatke. Tijekom života jedna žena u prosjeku potroši 17.000 higijenskih uložaka ili tampona, za što otprilike izdvoji 3.000 eura. Pritom si brojne djevojke i žene to ne mogu priuštiti. U tom slučaju mogu pribjeći korištenju nekih alternativa kao što su toaletni papir ili komadi tkanine koje su nehigijenske, a ponekad i opasne jer se time povećava rizik od pojave infekcija. Manjak takvih potrepština može utjecati i na psihičko zdravlje jer se osoba zbog srama može povući u sebe i izolirati tijekom menstruacije. Kako bi podržao djevojke i žene, prije svega one kojima kupovina menstrualnih higijenskih potrepština predstavlja financijsko opterećenje, u listopadu ove godine Grad Beč pokrenuo je novi pilot-projekt pod nazivom „Crvena kutija”.

U sklopu tog projekta sve do kraja siječnja 2022. dijelit će se besplatne higijenske potrepštine na četiri lokacije u 20. gradskom okrugu Brigittenau. Bečankama će ondje na raspolaganju stajati oko 80.000 tampona i 32.000 higijenskih uložaka. Osim što Grad na taj način osigurava higijenske potrepštine, time ujedno želi detabuizirati temu menstrualnog siromaštva. Uz to online anketom nastoje se istražiti potrebe djevojaka i žena iz bečkih kućanstava s niskim prihodima kako bi se pridonijelo rješavanju ovog problema u glavnom gradu Austrije. „Svakoj djevojci i ženi u Beču trebale bi biti dostupne menstrualne higijenske potrepštine – to spada među njihove temeljne potrebe”, naglasila je bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za prava žena Kathrin Gaal.

Slika: Besplatne higijenske potrepštine dijelit će se do siječnja 2022. u 20. okrugu © PID/VOTAVA

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.