Varaždinske Toplice - Nastavljaju se radovi na arheološkom lokalitetu

Varaždinske Toplice - Nastavljaju se radovi na arheološkom lokalitetu

 Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija, tijekom listopada i studenog nastavljaju se radovi na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama koje provodi Arheološki muzej u Zagrebu s ciljem sanacije istražene arhitekture i prezentacije dijela rimskog naselja Aquae Iasae.  Dosadašnja istraživanja potvrdila su da je riječ o jedinstvenom i izuzetno vrijednom lokalitetu koji je značajan ne samo za prostor Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i za hrvatsku, ali i europsku kulturnu baštinu.

 Veliko zadovoljstvo zbog nastavka radova istaknula je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Jako mi je drago što se radovi na ovom značajnom lokalitetu nastavljaju. Dosad je otkriveno više od 50 kamenih spomenika koji pokazuju da je ovo naše područje bilo izrazito razvijeno i popularno u vrijeme Rimskog Carstva. Ovaj arheološki park je jedinstven i ima iznimno važnu kulturnu i turističku vrijednost za naš Grad i za cijelu Županiju – naglasila je gradonačelnica Ratković.

 Dosadašnja istraživanja pokazala su da se na ovom mjestu u doba Rimskog Carstva nalazilo lječilište i vrlo popularan kultni centar, a novi nalazi ukazuju i na intenzivni religijski život, štovanje raznih božanstva, a postoji i mogućnost da se na tom mjestu nalazilo i proročište. Uz to, pronađeno je i 18 tisuća rimskih kovanica koje su posjetitelji svetišta ubacivali kao zavjetne darove nadajući se ozdravljenju.

Još jedna potvrda velikog značaja ovog lokaliteta je činjenica da je jedan od rijetkih koje Ministarstvo kulture i medija kontinuirano financira. – Iznimno je zadovoljstvo što je i nadležno Ministarstvo prepoznalo veliku važnost našeg lokaliteta, a vjerujem da ćemo zahvaljujući daljnjim radovima i prezentaciji vrijedne rimske arhitekture biti još više prepoznati kao lokacija bogate kulture i povijesti – zaključila je gradonačelnica.

 Kako je pojasnila arheologija Dora Kušan Špalj iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, istraživanja su dovršena 2017. godine, a svi daljnji radovi usmjereni su na sanaciju i prezentaciju sačuvane rimske arhitekture. – Zbog specifičnog prostora u kojem neprestano izvire termalna voda riječ je o vrlo kompleksnim radovima, a na cijelom prostoru svetišta provode se i radovi na drenaži kako bi se spriječio štetni učinak termalne i oborinske vode i specifični konzervatorsko-restauratorski radovi s ciljem što boljeg očuvanja pronađenih dijelova arhitekture – kazaa je Kušan Špalj.  Predviđeni radovi na prostoru svetišta obuhvaćaju dovršetak konzervatorsko-restauratorskih radova na zidovima, izvorišnom bazenu i opločenju kako bi se realizirala cjelovita muzeološka prezentacija prostora, a nalazi prezentirali na suvremen način.

 Trenutno su u tijeku radovi na izvorišnom bazenu, sanaciji zidova hramova i trijemova, a vraća se i kameno opločenje oko izvorišta. Dosada su vraćene ploče u sjevernom i istočnom dijelu, tijekom listopada i studenog bit će vraćene i one u jugoistočnom dijelu opločenja, a do kraja godine planiran je dovršetak konzervatorsko-restauratorskih radova na zidovima zapadnog trijema.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.