Anđeli iz lepoglavske crkve - Sv. Duje (Komarna) i Sv. Vlaho (Brijesta) čuvaju Pelješki most

Anđeli iz lepoglavske crkve - Sv. Duje (Komarna) i Sv. Vlaho (Brijesta) čuvaju Pelješki most

Da ne zaboravimo prenijet ću objavu Branke Šeparović pred početak izgradnje Pelješkog mosta, koji je pred otvorenjem. Osim anđela koji ga čuvaju u most je ugrađena i domovinska krunica od crvenih i bijelih zrnaca koju su ugradili inženjeri Ivica Granić i Franko Berović. Osim križa kneza Branimira na njoj se nalaze slike Gospe iz svih hrvatskih marijanskih svetišta, učinili su to hrvatski graditelji sugerirajući božju prisutnost u svemu.

- Dva pozlaćena, brončana anđela imena Vlaho i Duje na proljeće 2015. postavljeni su kao čuvari na obale budućeg Pelješkog mosta. Onaj sa gornje strane mosta, bliže Komarni i Splitu, koji pripada Splitskoj nadbiskupiji zove se Duje, a sa dubrovačke strane, most će čuvati anđeo Vlaho. Oba anđela replike su originalnih, manjih anđela iz Lepoglavske crkve koju su ukrasili pavlini, a koja je europski spomenik baroka 18. stoljeća nulte kategorije. Replike su izrađene od bronce, visoke su oko metar i pol i pozlaćene su. 

Glavni oltar crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi nastao je umjetničkim genijem i dubokom vjerom redovnika Pavlina u 18. st. i proglašen je kulturnim spomenikom nulte kategorije.  

Sa druge strane zida crkve u lepoglavi, na kojem je spomenuti oltar, stoji i danas stari Pavlinski samostan, koji su komunisti pretvorili u zatvor. U jednoj ćeliji samici bio je zatočen zagrebački kardinal i nadbiskup Alojzije Stepinac. Njegovu mučeničku sudbinu znamo, ali griju najave i nadanja da će naš blaženik biti proglašen svetcem.

Stepinac je iz ćelije poslao poruku:

 "Kada vam sve uzmu, ostaju vam dvije ruke, ako ih sklopite na molitvu, onda ste najjači".

Ta njegova duhovna poruka uklesana je u kamenu koji će biti postavljen ispod postamenta "Anđela Duje" na Komarni koja pripada Splitskoj Nadbiskupiji. Dva i pol kilometra dalje prema jugu, do točke koju dotiče Pelješki most, ispod postamenta "Anđela Vlaha", jer Brijesta pripada Dubrovačkoj biskupiji, u kamen je uklesan moto udruge "Gradimo Pelješki most", a on glasi: 

"Anđeli su naše dvije ruke, a most je molitva da nam se poveže kopnena granica domovine"

Za Udrugu Gradimo Pelješki most Branka Šeparović

 https://hkm.hr/vijesti/domovina/dva-hrvatska-inzenjera-ugradili-krunicu-u-peljeski-most/?fbclid=IwAR0snNTM_f23APe-1Gbp6cXycyEVKQ66pF_L3RuGPJqQ6_fHfptcePK83PM

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.