Udruga pčelara Međimurske županije „Agacija“ održala akciju podjele sadnica medonosnog bilja

Udruga pčelara Međimurske županije „Agacija“ održala akciju podjele sadnica medonosnog bilja

Udruga pčelara Međimurske županije „Agacija“ održala je akciju podjele sadnica medonosnog bilja za svoje članove kako bi motivirala pčelare, ali i građane, na sadnju medonosnog bilja kao poticaj razvoju pčelarstva i opstanku pčela.

Pčelarima je podijeljeno 1000 sadnica medonosnog bilja, od toga 400 brekinja, 300 pitomog kestena, 200 jarebike i 100 sadnica divlje kruške. Ova akcija jedna je od mnogi aktivnosti u organizaciji Udruge „Agacija“ koja okuplja dvjestotinjak pčelara s područja Međimurja. Jedna su od najvećih pčelarskih udruga, a zasigurno i jedna od najnagrađivanijih. Unatoč vrlo lošoj sezoni, zadovoljni su kvalitetom meda koja je potvrđena i na 15. Međimurskom ocjenjivanju meda.

Međimurski pčelari ističu važnost sadnje što većeg broja medonosnog i autohtonog bilja, stoga pozivaju i gradove i općine da se uključe u akciju. „Ne samo da ćemo ubirati domaće, ljekovite plodove ovih sorti, nego ćemo povećati fond medonosnih stabala potrebnih za ispašu pčela, ali i pridonijeti proizvodnji kisika.“, kazao je predsjednik Udruge Agacija Željko Trupković.

Projekt se provodi u suradnji s Međimurskom županijom koja je izdvojila 20 000 kuna za sadnju medonosnih sadnica, ocjenjivanje i motrenje meda te terenske edukacije pčelara. Akciji se pridružio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, a podjelu sadnica pčelari su iskoristili za ugodno druženje, razmjenjivanje savjeta i iskustva. U novu pčelarsku godinu ulaze s puno optimizma te se nadaju da ih čeka barem vrlo dobra sezona.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.