Pasionska baština - trajna inspiracija umjetnika

Pasionska baština - trajna inspiracija umjetnika

Pasionska baština 2022, koja se ove godine kao 31. svečanost održava u Zagrebu – uz karakterističan podnaslov „Muka kao nepresušno nadahnuće kulture“ -  nudi čitav niz prekrasnih i naravno prigodnih koncerata, ali i izložbi i književnih događanja. Sve to moguće je bilo ostvariti uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH , a datumi održavanja su od 3. ožujka do 14. travnja. Sve je počelo rečenoga 3. ožujka kada je u dvorani Vijenac, Kaptol 29 a održan Okrugli stol u povodu 30.obljetnice djelovanja Udruge Pasionskonska baština. Slijedi niz koncerata u mnogim zagrebačkim crkvama kao što su Sv. Nikola Tavelić u Kustošiji, zatim u crkvama sv. Jerolima, Maksimirska cesta 125, sv. Obitelji u Av. Marina Držića, u crkvi Crkva Bezgrešnog Srca Marijina, Jordanovac 110  i mnogima  drugima ...

Od izvođača nabrojimo samo neke: Zbor Karmel župe sv. Ivana Krstitelja, Otok Brač, ansambl Projekt Lazarus, Oratorijski zbor Cantores sancti Marci, Monika Leskovar, violončelo, Monika Cerovčec, sopran, dirigent Petar Petrač, Ansambl Americantiga, Portugal-Brazil,Brazil... Izvodit će se Pučki napjevi Velikoga tjedna, Ecce Lignum Mendelssohn-Vartholdy, Igrec,Lalo), Pieta (Bach, Nystedz, Tavener), Doloroso (Bardos, Elgar, Gjelo, Juračić, Ostojić, de Palestrino, Purcell, Sukono), Porutugalski Requiem, Iz dubine vapijem (Lobo de Mesquita, Nunes Garcia, W. A. Mozart) ...  Dio ovogodišnjeg programa Pasionske baštine su i izložbe, a to su: Recentni izbor raspela iz hrvatskog kiparstva – Iz zbirke umjetnina Ujević – u Domu Specijalne policije (Trg žrtava fašizma 1) – od 4.-17. travnja  te Pasionska baština u Gradskoj knjižnici (Trg Ante Starčevića 6) – od 11. – 30. travnja. Ulaz je svugdje besplatan.

Svima onima koji žele znati kompletni program Pasionske baštine i izabrati nešto za sebe preporučamo posjetiti/otvoriti ovu poveznicu:

 https://www.pasionska-bastina.hr/program-2022/

 Citadela libri: Rajmund Kupareo je adut za ovu korizmu

Književnost može i te kako biti dijelom Pasionske baštine, a tu se onda najbolje uklapa dr. sc. Sanja Nikčević, direktorica nakladničke kuće (i knjižare) Citadela libri. Mnogi već znaju da je to nova specijalizirana obiteljska izdavačka kuća koja vjeruje u pravo  na lije­po/dobro/sveto u umjetnosti. U obranu tog prava  objavljuje  glavna urednica Sanja Nikčević vrijedna i kvalitetna dramska djela koja afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti a nepravedno su zanemarena ili nepoznata. Najbolji primjer takvog autora je Rajmund Kupareo  (1914.-1996.), pjesnik, dramatičar, estetičar, akademik, dominikanac. Napisao je tri izvrsne drame o Isusu Kristu koje  je Citadela libri objavila u knjizi „Prebivao je među nama“. Njegovoj „Muci Kristovoj“  posvećeni su svi programi ove korizme, u ožujku i travnju, koji će se događati  u prostoru knjižare Citadele libri (Ulica Franje Račkoga 11 u Zagrebu), a koji su dio i ovogodišnjeg programa Pasionske baštine. Riječ je o radionici, predavanju i okruglom stolu.

Radionica iskustva čitanja dramskog teksta  Muka Kristova Rajmunda Kuparea je interaktivan način upoznavanja s dramom: kroz zajedničko  čitanje drame i razgovor o njoj. 

Ciljevi ove radionice su: - kako ulazak u svijet drame   produbljuje vlastito iskustvo i spoznaje; - kako drama/kultura mogu promovirati temeljne ljudske vrijednosti; - zašto je ova drama o muci Isusa Krista odličan način druženja obitelji u korizmeno vrijeme; - kako odbaciti stereotipe u čitanju duhovnih tema? Na radionici će se doznati čemu služi pisac u svetoj priči i kako je Kupareo odgovorio na pitanja: Za koga je pravednik raspet? Zašto se Baraba obratio? Zašto Juda nije mogao tražiti oprost od Isusa? Zašto je Pilat poslušao židovske starješine? Na kraju svatko pronalazi odgovor – tko je on u toj priči i što mu znači priča stara dvije tisuće godina!

Radionice se uživo održavaju 8. i 29. ožujka. 2022. (utorak) od 19-21 sat, a vodi ih Sanja Nikčević.

Predavanje Istina i laži o Kristovoj muci na sceni ili prikazanja od srednjeg vijeka do Kuparea će održati dr. sc. Sanja Nikčević  15. Ožujka  2022. (utorak) u 19 sati, na kojem će razotkriti laži o prikazanjima kao zastarjelim „reliktima srednjeg vijeka bez ikakve kazališne  kvalitete“. Na primjeru starih i novih Muka dokazat će se da se radi o kvalitetnim dramskim djelima koji i danas inspiriraju pisce i govore publici. Korizmene psalme izvode Ksenija Sanjković (sopran) i Katarina Javor (orgulje).

Okrugli stol  „Kristova muka u životu i djelu Rajmunda Kuparea“  održat će se 22. Ožujka 2022. od 19 h  kada će se predstaviti lik i djelo Rajmunda Kuparea. O djelu Kuparea  kao pjesnika i prozaika govorit će vrstan poznavatelj njegovoga djela Zdravko Gavran. O Kupareu kao estetičaru govorit će njegov dominikanski  subrat, također estetičar,   Domagoj Polanščak. Osobni pogled na Kuparea, koji im je bio i umjetnička  inspiracija i osobni uzor, dat će  Krešimir Tičić, Slavko Nedić i Iva Čuvalo,  koji će izvesti poeziju odnosno songove inspirirane Kupareom.   

Svi su programi uklopljeni u program Pasionske baštine, ostvaruju se u prostoru Citadele libri Ulica Franje Račkoga 11 i besplatni su (osim  radionice koja ima kotizaciju od 150 kn.). Više detalja na www.citadela.libri.com.   

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.