Svečanost polaganja kobilice, prve od šest brzih brodica za pružanje hitne medicinske skrbi

Svečanost polaganja kobilice, prve od šest brzih brodica za pružanje hitne medicinske skrbi

Dana 30. ožujka 2022. godine održana je svečanost polaganja kobilice brze brodice u brodogradilištu Iskra brodogradilište 1 u Šibeniku. Navedena brodica prva je od šest brodica koje se nabavljaju u okviru projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj te državnog proračuna. 

Svečanom polaganju kobilice prisustvovali su veleposlanik Republike Slovenije Vojislav Šuc i veleposlanik Kraljevine Norveške Haakon Blankenborg,  šibensko-kninski župan Marko Jelić, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta, vlasnik tvrtke Iskra Dušan Šešok te predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te drugi državni i lokalni dužnosnici kao i predstavnici gospodarstva.

Vlasnik tvrtke Iskra, u sklopu koje posluje i Iskra brodogradilište 1 u Šibeniku, Dušan Šešok je u društvu ravnateljice Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva, Danice Kramarić postavio na trup kobilice prve brodice spomen-ploču u znak sjećanja na taj važan događaj za hrvatske građane kao i brodogradnju.

Doktorica Kramarić naglasila je kako je izgradnja plovila značajan iskorak za hitnu medicinsku službu ali i za stanovnike otoka, kao i ostale građane i turiste. Navedeni projekt rezultat je velike želje i predanosti Ministarstva zdravstva kao nositelja projekta na čelu s ministrom Berošem te suradnje sa Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kako bi se pridonijelo što kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na otocima i otočnom području. Navedeni projekt jedan je od niza projekata kojim se unaprjeđuje hitna medicinska skrb kao što su specijalizacije i stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine u okviru Europskog socijalnog fonda. Također, prepoznata je i važnost hitne medicinske službe te je kao strateški nacionalni interes uvrštena u „Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021.-2027.“ čime će se omogućiti dodatni razvoj hitne medicinske skrbi.    

U okviru navedenog projekta biti će izrađeno 6 brzih brodica koje će biti opremljene svom potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi. Brodice će biti izrađene za plovidbu po najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena, odnosno u uvjetima kada ne mogu djelovati ni helikopteri ni drugi brodovi, a imat će i funkciju samoispravljanja u slučaju prevrtanja. Brodice će biti dužine 15 metara, mase 21 tonu te će postizati brzinu od 35 čvorova, a biti će izgrađene od aluminijskih legura i opremljene suvremenom medicinskom opremom. Stacionarne luke navedenih brodica nalazit će se u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku kako bi se osigurala dostupnost pravovremene hitne medicinske skrbi stanovnicima otoka i otočnih područja kao i turistima i moreplovcima na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.