Uz obilježavanje Dana planeta Zemlje u Čakovcu gašenje javne rasvjete i prigodno osvjetljavanje zgrade Doma sindikata

Uz obilježavanje Dana planeta Zemlje u Čakovcu gašenje javne rasvjete i prigodno osvjetljavanje zgrade Doma sindikata

„S obzirom na najnoviji pomor pčela i sve učestalije nekontrolirano korištenje pesticida u poljoprivredi, uz već ustaljene negativne varijacije klime, ispred nas se postavlja imperativ senzibilizacije javnosti o važnosti očuvanja prirodnog okoliša“, napominju u Gradu Čakovcu. Svakodnevno smo svjedoci izumiranja raznih prirodnih vrsta, porasta razine mora, zakiseljavanja oceana i brojnih drugih negativnih trendova uzrokovanih primarno ljudskim djelovanjem.

Na to posebno treba staviti naglasak, uz prevenciju za dobrobit nas i našeg planeta, ako ne svaki dan tada barem 22. travnja kada se obilježava – Dan planeta Zemlje.

Uz „Zelenu čistku“ gradonačelnica poručila: „Današnji dan podsjetnik je na vrijednu prirodnu baštinu našeg kraja koju moramo očuvati“

Grad Čakovec se tradicionalno uključuje u program Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, akcijom „Zelena čistka“ čiji je cilj zbrinuti nelegalno odložen otpad u prirodi, pa su tako akcije organizirane tijekom petka i subote diljem grada i mjesnih odbora. „Ovim putem hvala velikom broju građanki i građana koji iščekuju ovakve akcije, u njih se bez razmišljanja uključuju, dok ih neki i tijekom godine samostalno provode. Pritom nam ujedno ukazuju na lokacije koje najčešće pohode neodgovorni građani u odlaganju svog otpada. Njih ovim putem molim da budu odgovorniji i brinu za naš okoliš te da otpad odlažu na za to predviđena mjesta, a ako imaju bilo kakvih pitanja ili nedoumica uvijek mogu kontaktirati komunalnu službu Grada“, naglasila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako je današnji datum samo podsjetnik na vrijednu prirodnu baštinu našeg kraja u čijim ljepotama moramo uživati i koju moramo sačuvati, danas za nas, a sutra za generacije koje dolaze.

Kako bi se povećala mobilizacija i utjecalo na druge sfere društva, povodom Dana planeta Zemlje, skrenuti će se pozornost i poslati poruka gašenjem javne rasvjete (do 22:30 sati) u pješačkoj zoni (Ul. kralja Tomislava) i Perivoju Zrinskih te prigodnim osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata zelenom bojom u pokretu.

Predstavljeno 2. izmijenjeno izdanje knjige „Međimurska priroda: Iz blata i zlata“

Uz obilježavanje Dana planeta Zemlje i Dana hrvatske knjige, a u okviru Dana Međimurske županije, Međimurska priroda – Javna ustanova održala je i predstavljanje 2. izmijenjenog izdanja knjige “Međimurska priroda: Iz blata i zlata”, autora Siniše Goluba, Mihaele Mesarić i Davorina Mancea u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu. Na 120 stranica predstavljena su zaštićena područja i pojedinačna stabla Međimurske županije, a u formi fotomonografije stotinjak fotografija u boji zorno dočarava sve što je službeno zaštićeno i o čemu brine ustanova Međimurska priroda.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.