Pelješki most zvat će se po Pelješcu, otvorenje je 26. srpnja, a čuvat će ga anđeli iz lepoglavske crkve

Pelješki most zvat će se po Pelješcu, otvorenje je 26. srpnja, a čuvat će ga anđeli iz lepoglavske crkve

Pelješki most zvati će se upravo po poluotoku s kojim povezuje hrvatski dio obale - Pelješcu, što je ime koje se već uvriježilo među ljudima, a poznat je i datum otvorenja mosta za promet - 26. srpnja. Pelješki most je most u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Hrvatskoj premošćuje Malostonski zaljev između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu i tako cestovno ostvaruje kontinuitet teritorija Republike Hrvatske prekinut uskim koridorom kojim Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na more. Izgrađen je u sklopu projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, a njegovim puštanjem u promet prvi put u više desetljeća južnom Hrvatskom će se moći prometovati bez prelaska državne granice. Planirana je i svečanost otvaranja Mosta Pelješac, na koju će doći i predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen te još neki europski čelnici. Ministar Oleg Butković najavio je datum otvaranja, a nedavno su s obje strane postavljene i table s natpisom "Most Pelješac" i podatkom o njegovoj dužini koja iznosi 2404 metra.

U tijeku su radovi na završetku pristupnih cesta od Duboke do Sparagovića i dionice od Sparagovića do Prapratnog gdje je već obavljen i tehnički pregled, a na ostatku pristupnih cesta taj bi se pregled trebao obaviti do 13. srpnja. Kod Prapratnog će se nove pristupne ceste spajati na postojeće pelješke ceste dok se ne dovrši stonska obilaznica koja bi se trebala izgraditi do kraja godine.

Most na poluotoku Pelješcu, kojim se cestovnim zaobilaženjem BiH povezuje južni dio Hrvatske, najskuplji je infrastrukturni projekt otkako je 1986. godine Europska komisija počela sufinancirati projekte. Projektant je poznati slovenski projektant Marjan Pipenbaher, a graditelj China Road and Bridge Corporation. Visina mosta je 55 m, od 55 metara udovoljilo se zahtjevu Bosne i Hercegovine za osiguranjem nesmetanog prolaska brodova do Neuma. Dubina mora pod mostom iznosi gotovo stalnih 27 metara, a zbog tla sastavljenog od debelih naslaga gline i mulja cijeli most je temeljen na stotinu metara dugačkim čeličnim cijevima promjera dva metra zabijenim u morsko dno.
Širina mosta 21 m, a najveći raspon 285 m. Most je koštao 418 milijuna eura, u čemu EU sudjeluje s 85 posto novca, a Hrvatska s 15 posto.

Anđeli i krunica kao simboli duboke vjerske povezanosti juga Hrvatske sa sjeverom domovine

Branka Šeparović uoči početka gradnje mosta napisala je da je most posvećen, jer je uz anđele koji ga čuvaju s obje strane u njega ugrađena i domovinska krunica od crvenih i bijelih zrnaca koju su ugradili inženjeri Ivica Granić i Franko Berović. Osim križa kneza Branimira na njoj se nalaze slike Gospe iz svih hrvatskih marijanskih svetišta, učinili su to hrvatski graditelji sugerirajući božju prisutnost u svemu.

- Dva pozlaćena, brončana anđela imena Vlaho i Duje na proljeće 2015. postavljeni su kao čuvari na obale budućeg Pelješkog mosta. Onaj sa gornje strane mosta, bliže Komarni i Splitu, koji pripada Splitskoj nadbiskupiji zove se Duje, a sa dubrovačke strane, most će čuvati anđeo Vlaho. Oba anđela replike su originalnih, manjih anđela iz Lepoglavske crkve koju su ukrasili pavlini, a koja je europski spomenik baroka 18. stoljeća nulte kategorije. Replike su izrađene od bronce, visoke su oko metar i pol i pozlaćene su.

Glavni oltar crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi nastao je umjetničkim genijem i dubokom vjerom redovnika Pavlina u 18. st. i proglašen je kulturnim spomenikom nulte kategorije. S druge strane zida crkve u Lepoglavi, na kojem je spomenuti oltar, stoji i danas stari Pavlinski samostan, koji su komunisti pretvorili u zatvor. U jednoj ćeliji samici bio je zatočen zagrebački kardinal i nadbiskup Alojzije Stepinac. Njegovu mučeničku sudbinu znamo, ali griju najave i nadanja da će naš blaženik biti proglašen svetcem, zapisala je Branka dodajući:  Stepinac je iz ćelije poslao poruku:

"Kada vam sve uzmu, ostaju vam dvije ruke, ako ih sklopite na molitvu, onda ste najjači".

Ta njegova duhovna poruka uklesana je u kamenu koji će biti postavljen ispod postamenta "Anđela Duje" na Komarni koja pripada Splitskoj Nadbiskupiji. Dva i pol kilometra dalje prema jugu, do točke koju dotiče Pelješki most, ispod postamenta "Anđela Vlaha", jer Brijesta pripada Dubrovačkoj biskupiji, u kamen je uklesan moto udruge "Gradimo Pelješki most", a on glasi: "Anđeli su naše dvije ruke, a most je molitva da nam se poveže kopnena granica domovine".
/Za Udrugu Gradimo Pelješki most Branka Šeparović/

 U tom je duhu i hodnja branitelja koji će do otvaranja mosta od Vukovara do Komarne prevaliti tisuće kilometara i dati još jedan obol domovini za koju su se borili.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.