Obnavljaju se palače i dvorci - Oršić, Šaulovec, Opeka u Varaždinskoj i Feštetić u Međimurju

Obnavljaju se palače i dvorci - Oršić, Šaulovec, Opeka u Varaždinskoj i Feštetić u Međimurju

Sjever Hrvatske obiluje dvorcima, palačama i kurijama iz vremena feudalnih gospodara pa tako današnje jedince lokalne samouprave i županije muku muče zajedno s državom oko obnove i očuvanja te neprocjenjive graditeljske i kulturne baštine. 

Situacija se okrenula u korist tih građevina s novim financijskim mogućnostima koje nude europska sredstva, pa se na području Varaždinske i Međimurske županije obnavljaju i privode novoj svrsi do sada i dugo godina nekorištene i derutne, zapuštene utvrde i palače. U Varaždinskoj županiji otpočela je tako obnova dvorca Opeka, uz istoimeni arboretum, a započinju i pripremne aktivnosti za obnovu i dvorca Šaulovec. Oba dvorca imat će novu, dijelom obrazovnu, a dijelom i turističku funkciju - biti će to Centri izvrsnosti iz poljoprivrede - Opeka, te Europski centar znanja - dvorac Šaulovec s promocijom lokalnih zanimljivosti i posebnosti.

 Arboretum Opeka
 
Izvođač radova na obnovi i rekonstrukciji dvorca Opeka je tvrtka TExo Molior iz Cavtata. Rekonstrukcija obuhvaća cijeli dvorac, pri čemu će oko 30 posto ovog povijesnog zdanja biti iznova izgrađeno. Napravit će se vjerna reprodukcija južnog krila s tornjem te istočnog krila, dok će sjeverno krilo i aneks biti rekonstruirani.
U dvorcu će biti niz sadržaja, od genetske baze sjemenja, preko laboratorija za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala i laboratorija za kakvoću biljnih ulja, vina, meda, tla, pa do učionica i praktikuma za dendrologiju i dizajniranje vrtova te centra za floristiku. Uz to će biti uređene sobe s 50 kreveta za smještaj učenika, pedagoškog osoblja i za goste. Uredit će se i Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi "Arboretum Opeka"u Marčanu  kao jedan od tri takva centra u Hrvatskoj, u kojem će se učenici i odrasli polaznici educirati za postojeća, ali i niz novih programa u sektoru poljoprivrede na suvremeno opremljenim praktikumima.  
 
 

 Smještajni kapaciteti s 50 kreveta, vrijedna oprema za praktikume i laboratorije, novi kurikulumi, genetska baza sjemenja, laboratorij za analizu tla, vina, octa, meda i biljni ulja, centar za floristiku, vinski praktikum, vinski podrum i kušaonica vina, samo su dio sadržaja koji će biti dostupni nakon rekonstrukcije i opremanja dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Rekonstrukcija i opremanje vrijedni su 36,8 milijuna kuna, a za samu uspostavu Centra je u sklopu drugog projekta odobreno još 49.363.724,91 kuna bespovratnog EU novca.

Dvorac Šaulovec

Otkako je Varaždinska županija 2020. godine postala vlasnik Šaulovca, učinjeni su prvi koraci u cilju zaštite od daljnjeg propadanja dvorca kao zaštićenog kulturnog dobra, koji je, zajedno s parkom i perivojem koji ga okružuju, upisano u Registar kulturnih dobara RH. U dvorcu će, između ostalog, biti smješteni moderni praktikumi za STEM područje, učionice umjetničke tematike, kao i učionice znanstveno-tehničke tematike s pripadajućim kabinetima te velika višenamjenska dvorana za manje skupove, događanja seminare.

Izrada idejnog rješenja će biti gotova do prvog kolovoza, a u rujnu će biti predstavljen poslovni plan ovog kompleksa. U ovom trenutku rade se hitne intervencije. Prošle godine to je bilo krovište, a sada je to vanjska stolarija s ciljem sprječavanja daljnjih šteta na objektu. U ovom trenutku u tijeku je prijava za natječaj za projektnu dokumentaciju što se tiče energetske sanacije i rekonstrukcije same zgrade te se očekuje povoljan ishod.

 
 

FOTO: Dvorac Šaulovec

U obje županije privode se novoj svrsi i stare palače, pa tako palača  Oršić u Varaždinu postaje dijelom Fakulteta organizacije i informatike, koji svoje sjedište ima također u povijesnoj građevini, bivšem isusovačkom samostanu.

Fakultet organizacije i informatike proširuje vlastite kapacitete i uskoro useljava u novu zgradu Vile Oršić, koja bi trebala biti u potpunosti obnovljena najkasnije do kraja ove godine. Obnovom će taj prostor postati novi inkubator za razvoj istraživačkih potencijala i provođenje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti studenata i znanstvenika na FOI-ju. U tijeku su intenzivni radovi na unutrašnjem i vanjskom uređenju prostora, kojeg su dronom snimili studenti i članovi IOT Lab-a FOI-ja. Snimku obnove pogledajte ovdje.

U prostorima Vile Oršić planiran je Centar za usavršavanje FOI koji se uspostavlja u projektu e-Škole s ciljem daljnjeg i sustavnog provođenja edukacija i aktivnosti osvješćivanja o digitalnoj zrelosti koja dobiva sve više na značaju u modernom obrazovnom sustavu. Širi društveni značaj i međunarodnu prepoznatljivost Centar će postići kroz znanstvenoistraživačke aktivnosti koje će uključivati dubinske analize obrazovnih podataka, kao i provođenje znanstvenih istraživanja u području umjetne inteligencije, izuzetno važne za daljnji razvoj nastavnih procesa te s njome povezanih procesa digitalnog sazrijevanja.  

 

foto: Palača Oršić u Varaždinu

Međimurje -  Nakon revitalizacije fortifikacije, u planu je obnova Palače Zrinski u Čakovcu i Dvorca Feštetić u Pribislavcu

Značaj obnove dvoraca i očuvanje materijalne kulturne baštine najbolje je vidljiv obnovom fortifikacije Starog grada Zrinskih zahvaljujući kojoj je čakovečkom dvorcu vraćen stari sjaj. Nakon revitalizacije fortifikacije, u planu je obnova Palače Zrinski u Čakovcu i Dvorca Feštetić u Pribislavcu.

Nakon što je vlasništvo nad Dvorcem Feštetić u Pribislavcu preneseno na Međimursku županiju s ciljem njegove revitalizacije, Županija krenula u izradu projektne dokumentacije kako bi se što prije započelo s radovima. Ugovor o izradi projektne dokumentacije za obnovu i rekonstrukciju Dvorca Feštetić potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i direktorica tvrtke Riteh projekt d.o.o. Monika Lesar.

 

foto: Dvorac Feštetić u Pribislavcu

Dvorac Feštetić je jedan od najočuvanijih dvoraca u ovom dijelu Hrvatske i kao takav pruža veliki turistički potencijal. U derutnom je stanju pa je potrebna kompletna obnova koja će uključivati integrirani projekt: povijesnu cjelina s postavom, kulinarsku akademiju, vidikovac, heritage hotel, manje kongresne dvorane i engleski vrt te će se opremiti multimedijalnim i interaktivnim sadržajem.

Dvorac Feštetić u Pribislavcu jedan je od najljepših dvoraca sjeverne Hrvatske te je zaštićen kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro Republike Hrvatske, a njegova obnova jedan je od 12 strateških projekata određenih Planom razvoja Međimurske županije do 2027. godine. Niz godina u njemu je bila smještena Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec, no nakon izgradnje nove i moderne školske zgrade, dvorac je ostao prazan.

Projektna dokumentacija vrijedna 243.750,00 kuna obuhvatit će izradu glavnog projekta obnove i rekonstrukcije Dvorca Feštetić, vanjskog uređenja građevine dvorca i dokumentaciju za provedbu javnog nadmetanja.

 

foto: potpisivanje ugovora za početak obnove dvorca Feštetić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.