Rogoznica proslavila 300 godina staru tradiciju štovanja svoje nebeske zaštitnice

Rogoznica - Gospin brod

Tradicija duga 300 godina ponovno se održala u Rogoznici. Nakon dva tjedna slika Gospe od Kapelice u svečanoj procesiji morem i kopnom vraćena je prošli tjedan u svoje svetište na rtu poluotoka Gradine. Tradicionalnom događaju nazočili su brojni vjernici i turisti kojima predstavlja posebnu atrakciju, a ljudi kažu da nikad toliko naroda, kupača i brodova nije pratilo Gospin brod kao ove godine. Ovo uistinu jest posebna godina jer Rogoznica slavi veliki jubilej: 300 godina štovanja svoje nebeske zaštitnice. 

Prema predaji, ribar Ivan Bogavčić–Tuburko, daleke 1722. godine, loveći ribu oko rta poluotoka Gradine ugledao je neobičnu svjetlost. Kada se približio stijeni, s koje je dopirala svjetlost, našao je Gospinu sliku koja prikazuje Marijin posjet rođakinji Elizabeti. Sliku je odnio kući i spremio je u škrinju, ali se ona na neobjašnjivi način vratila na isto mjesto. I tako tri puta. Rogozničani su to protumačili kao Gospin znak pa su na tom mjestu sagradili kapelicu Gospi u znak štovanja.

Rogoznica se nalazi na krajnjem jugu Šibensko-kninske županije, u dubokom zaljevu zaštićenom od vjetra, nekih tridesetak kilometara od Šibenika.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.