Bijeli kit zalutao je u francusku rijeku Seinu, nastoje ga spasiti

Bijeli kit zalutao je u francusku rijeku Seinu, nastoje ga spasiti

Bijeli kit, koji inače živi u arktičkim vodama, uplivao je u francusku rijeku Seinu i stigao do prevodnice udaljene oko 70 kilometara od Pariza, što je već drugi takav slučaj, nakon što je orka prije otprilike dva mjeseca zalutala u Seinu.

Nekoliko nekoliko ekipa radi na njegovu spašavanju. - Vijest je koju je jučer prenijela RTV SLO.

Kit je prvi put uočen u Seini u utorak, oko 70 kilometara sjeverno od Pariza. Vlasti u normandijskom departmanu Eure pozvale su stanovnike da ne prilaze životinji kako je ne bi uznemirili.

 "Da bismo izvršili potrebna promatranja (...), danas ćemo provesti operaciju kojom ćemo kita zadržati u zatvoru" , objavile su regionalne vlasti, dodajući da će ispitati zdravlje životinje kako bi odrediti najprikladnije mjere za njegov opstanak.

Kit je  kako navode vidno neuhranjen, ali veterinari ne znaju odbija li se kit od četiri metra, koji inače živi u arktičkim vodama, hraniti zbog nedostatka energije ili moguće bolesti.  Kad su mu ponudili smrznutu slanu vodu i žive pastrve, nije mario za njih. Sada će mu pokušati vratiti trčanje i energiju vitaminskom mješavinom kako bi mogao preplivati ​​160 kilometara natrag niz rijeku do La Manchea i od tamo dalje do Sjevernog mora.

Jedna je opcija izvući kita iz vode i prevesti ga u more, no on bi morao biti dovoljno jak da preživi riskantno putovanje. Bijeli kitovi, migriraju s Arktika u jesen kako bi se hranili, ali rijetko idu ovako daleko na jug. Inače, pojedini ponekad plivaju južnije nego inače i mogu privremeno preživjeti u slatkoj vodi, ali to se događa vrlo rijetko.

Krajem svibnja u Seini između gradova Le Havre i Rouen pronađen je mrtvi kit ubojica, poznatiji kao orka, koji tehnički pripada obitelji dupina. Životinja je zapela u rijeci i unatoč pokušajima vlasti da je usmjere prema oceanu, nije se uspjela tamo vratiti.

IZVOR: rtvslo https://www.rtvslo.si/svet/evropa/v-francosko-reko-seno-zataval-beli-kit/636320

foto: Ekipe koje rade na spašavanju kita - EPA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.