Bijeli kit spašen iz Seine, nakon pregleda treba se donijeti odluka treba li ići u more ili ne

Bijeli kit spašen iz Seine, nakon pregleda treba se donijeti odluka treba li ići u more ili ne

Bijelog kita koji je zalutao u rijeku Senu i tamo ostao zaglavljen više od tjedan dana, ronioci su u prvoj fazi spasilačke akcije izvukli iz rijeke i smjestili ga na teglenicu, odakle ga nakon pružene pomoći planiraju vratiti u more. Naime o kitu se brine tim veterinara. Njegovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće, rekla je Isabelle Brasseur iz parka morskih životinja Marineland u južnoj Francuskoj. Ujedno je upozorila da operacija vraćanja kita u more nije bez rizika jer je kit već oslabljen i pod stresom. Bijeli kit je zaštićena vrsta koja se inače nalazi u hladnim arktičkim vodama, bit će smještena u kamion hladnjaču i prevezena na obalu ako testovi pokažu da je dovoljno zdrava, rekla je glavna tajnica odjela Eure Isabelle Dorliat-Pouzet. Spasioci su za životinju pripremili bazen s morskom vodom u luci Ouistreham u La Mancheu, gdje će životinja biti promatrana i liječena tri dana prije nego što bude puštena na otvoreno more.

“Čekamo rezultate krvnih pretraga i ultrazvuka, a na temelju njih će se donijeti odluka treba li ići u more ili ne”, rekao je tajnik na konferenciji za novinare samo sat vremena nakon izvlačenja kita. od Seine. Dodala je da se radi o muškarcu koji je jako neuhranjen i ozlijeđen.

Bijeli je kit prvi put uočen u Seini u utorak prošlog tjedna. Zapeo je kod prevodnice Saint-Pierre-la-Garenne, oko 70 kilometara sjeverozapadno od Pariza. Njegovo zdravstveno stanje se tada pogoršalo jer nije htio jesti.

"Danas je veliki dan za ovog kita i za sve koji su uključeni u njegovo spašavanje", napisala je francuska konzervatorska grupa Sea Shepherd na svojoj web stranici. Zanimanje za sudbinu "beluge" proširilo se daleko izvan granica Francuske, što je rezultiralo velikim priljevom financijskih donacija i druge pomoći od konzervatorskih skupina i pojedinaca.

Foto: REUTERS,

IZVOR: rtvslo

https://www.rtvslo.si/okolje/belugo-po-vecurni-akciji-resili-iz-sene/636796#&gid=1&pid=1

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.