13. Likovna kolonija Sveti Martin u Šćepanju okupila 65 umjetnika

13. Likovna kolonija Sveti Martin u Šćepanju okupila 65 umjetnika

Šezdesetpetero likovnih umjetnika uglavnom slikara okupilo se ove godine na tradicionalnoj Likovnoj koloniji Sveti Martin, što je upriličuju tamošnji DVD Šćepanje, Općina Breznički Hum i Udruga za književnost i kulturu Humščak. Istovremeno kada i kolonija odvijala se i provedba europskog projekta Eurofolk, odnosno svega onoga etnološkog, od običaja i narodnih nošnji, do okusa starine i Starinskih žmaka. Također je pred sudionicima Likovne kolonije i gostima Eurofolka ujedno promovirana prva pokretna knjižnica u sastavu novomarofske knjižnice i čitaonice, čiji su zaposlenici javnosti predstavili „knjišku građu na kućnom pragu” u prvome bibliokombiju na prostoru sjeverozapadne Hrvatske. Ovaj „Tri u jedan događaj”, kojim je dominiralo likovno stvaralaštvo, okupio je impresivan broj umjetnika, uglavnom samoukih slikara uz pokojeg akademskog, s logičnom temom koja je tih dana okupirala brezničkohumski kraj. Narodne nošnje prikazane na slikama uglavnom su koloristički i raznobojno privlačile
pažnju mnogobrojnih okupljenih žitelja i njihovih gostiju, među kojima Slovenaca i Austrijanaca – sudionika projekta Eurofolk.


- Nikada toliko sudionika Likovne kolonije, ali ni stranaca, koliko ove godine zbog nekoliko istovremenih sadržaja – rekao je načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić, ne krijući zadovoljstvo ovogodišnjim okupljanjem na 13. Likovnoj koloniji Sveti Martin. Ujedno je zahvalio svim sudionicima oba događanja – Likovne kolonije i Eurofolka, te uputio čestitke na odličnoj prezentaciji i organizaciji događanja Ivici Nemecu i Marijanu Sekovaniću iz Udruge Humščak, članovima DVD-a Šćepanje na logistici te vrijednim domaćicama na pripremljenim slasticama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.