Ako vam je vozilo poplavljeno prvo dokumentirajte stanje, ne palite ga sami, a potreban i oprez kod kupnje

Ako vam je vozilo poplavljeno prvo dokumentirajte stanje, ne palite ga sami, a potreban i oprez kod kupnje
Kako je nedavna prirodna katastrofa u Sloveniji uslijed velikog vodnog vala tamošnjih rijeka izazvala i velike poplave te je šteta bilo i na mnogim vozilima dobro je obratiti pozornost na upute struke kad je riječ o poplavljenim vozilima.
Prije čišćenja poplavljenog vozila potrebno je dokumentirati štetu. Ako je voda došla do armaturne ploče, automobil je najvjerojatnije nažalost završio svoj put jer trošak popravka ne bi imao smisla, piše rtvslo, Fotografija: BoBo Poplave u Sloveniji odnijele su ili poplavile vozila mnogih stanovnika. AMZS upozorava vozače da ne pale motor poplavljenog vozila, već da ga odvuku u provjereni servis.

Ako je vozilo još uvijek poplavljeno, prvi korak je pričekati da se voda povuče. Kada su uvjeti dovoljno sigurni, prvo je potrebno odspojiti akumulator, a zatim ukloniti vodu iz automobila. Natopljeni dijelovi vozila moraju se osušiti. Postupci sušenja ovise o razini vode u automobilu, no često je potrebno skinuti sjedala i presvlake te osušiti dno kabine usisavačem ili krpama kako ne bi došlo do oksidacije. Vozilo je tada potrebno prozračiti otvaranjem vrata ili prozora. Sušenje poplavljenog vozila je dugotrajan proces i može trajati nekoliko dana. Poželjno je prije čišćenja što točnije fotografijama dokumentirati stanje poplavljenog automobila i nastalu štetu. Automobili kod kojih je poplavna voda došla do donjeg ruba vjetrobranskog stakla ili armaturne ploče, nažalost, zreli su za otpis jer popravak nije moguć ili je ekonomski neodrživ, prenosi specijalizirani portal Avto Magazin.

Ne palimo vozilo

Čak i naizgled suho vozilo potrebno je odvući u servis gdje će rastaviti mokre dijelove i provjeriti koje je dijelove voda oštetila, savjetuje AMZS.“ Poplavne vode mogu, osim mulja, donijeti i druge nečistoće, uključujući i fekalnu kanalizaciju, koja je u pravilu kisela i stoga vrlo agresivna za dijelove vozila ”, objasnio je Jurij Kočar, voditelj servisa AMZS-a.Stoga je važno ne paliti motor vozila. Čak i ako još uspijemo pokrenuti motor takvog vozila i čini se da radi besprijekorno, teško da možemo izbjeći posljedice u vidu raznih kvarova zbog poplava koji će uslijediti u budućnosti, upozorio je Jurij Kočar . Iz Avto Magazina pojašnjavaju da voda može ući u motor kroz ispušni sustav ili usisne grane, a čestice blata mogu prilikom paljenja oštetiti ključne unutarnje dijelove i izazvati velika oštećenja. Ako je filtar zraka mokar, voda je gotovo sigurno preplavila motor, što osiguravajuće kuće u većini slučajeva tretiraju kao potpuni gubitak i otpisuju automobil, upozorava stranica avto-fokus.si.

Što se tiče električnih vozila, Kočar je pojasnio da su visokonaponske komponente električnih vozila dobro zaštićene od prodora vode i automatski se isključuju kada se vozilo isključi. Što se tiče ostalih dijelova poplavljenih električnih vozila, vrijedi isto kao i za vozila s toplinskim motorima. Članovi AMZS-a mogu koristiti i vučnu službu u slučaju poplavljenog vozila. Nečlanovi trebaju provjeriti svoje police osiguranja ili pokrivenost. Ujedno, AMZS moli za strpljenje i razumijevanje jer zbog razmjera poplava šleperi i serviseri već sada imaju povećan obim posla.

 Što učiniti ako je unutrašnjost automobila poplavljena?
 
U jakim pljuskovima, koji su nerijetko popraćeni vjetrom i tučom, nerijetko se dogodi da oborinske vode i prljavština zagade i unutrašnjost automobila. Tada je potrebno djelovati brzo jer u protivnom štete mogu biti velike ili čak nepopravljive, upozorava AMZS.

Zatvorite prozore i panoramski krov

Kako upozoravaju, za jakog pljuska može doći do onečišćenja unutrašnjosti automobila i uz malo zatvoren krovni prozor ili staklo na bočnim vratima spušteno za samo dva do tri centimetra, pa se vozačima savjetuje da ne zaborave zatvoriti prozore. To može biti recept za katastrofu, naglasili su. Još je gore ako vozač zaboravi zatvoriti široko otvoreni panoramski krov ili podići skroz spuštene prozore, dodaju. “Kada udari jaka oluja, unutrašnjost automobila može biti potpuno natopljena u nekoliko minuta”, kažu.

Provjerite parkiralište, može li biti poplavljeno oborinskim vodama? 

Pritom upozoravaju da najveću štetu čini poplava prljavih oborinskih voda. To obično poplavi automobile na improviziranim parkiralištima u turističkim zonama, uz plaže, ali i u gradskim središtima. "Zbog lošeg sustava odvodnje, intenziteta oborina, nanosa i blata, koji potpuno začepe odvode, niže parkiralište u nekoliko minuta može postati pravo jezero. Kad se automobil poplavi do visine kote volana ili gornjeg dijela armaturne ploče, samo dobro osiguranje pomaže", rekli su . zapisali su. Korisnicima se također savjetuje da provjere stanje i lokaciju parkirališta. Nagomilana betonska platforma, koja stoji u podnožju strme ulice ili pod brdom i nasukanom gradnjom pretvorena u parkiralište, recept je za katastrofu, istaknuli su. Oprez se savjetuje i kod nužnih ili improviziranih parkirališta za par eura po danu. Oni nisu osigurani, pa korisnici ne mogu očekivati ​​da će moći dobiti naknadu. Isto vrijedi i za prirodna parkirališta uz obalu i podnožje planina, dodaju.

Isključite napajanje

U slučaju poplave automobila, preporučuju hitno isključivanje napajanja. Prema riječima Saše Tomažiča, tehničkog instruktora iz Tehničko-dijagnostičkog centra AMZS -a, u ovakvim je slučajevima nužno odmah odspojiti akumulator i automobil što prije dovesti u potpuno beznaponsko stanje. Također, automobil je potrebno što prije odvesti u servis kako bi se počupali mokri dijelovi iznutra i provjerilo koje je komponente oštetila voda.

Unutrašnjost automobila također je potrebno što prije osušiti ili očistiti i zato što elektronički moduli u kabini nisu dodatno zaštićeni od vremenskih nepogoda. Cjelokupni proces čišćenja i sušenja mora se odvijati u automobilu bez struje, pa sanaciju prodora vode treba prepustiti stručnjacima, naveli su.

Očistite odvode na autu

Tomažič ističe još jedan problem s ljetnim pljuskovima, koji mogu dovesti do vlage ili čak poplave u kabini. Kako ističe, u servisu mnogih automobila moraju se dosljedno čistiti kanali kojima voda otječe s krova i vjetrobranskog stakla. Ukoliko zbog lišća, iglica ili naslaga prašine u njima stagnira voda, voda može ući u kabinu, što se kod nestručnih servisnih intervencija jednostavno previdi. Kako ističe, čišćenjem kanala može se spriječiti velika šteta. Poznati su slučajevi da je zbog začepljene drenaže voda ušla u kabinu i napravila štetu od 500 do 1000 eura.

 Oprez kod kupnje

Možda na prvu na to ni ne pomišljate , ali u ovom je razdoblju itekako moguć specifičan financijski rizik. To je kupnja automobila koji je bio poplavljen. Istraživanja osiguravajućih kuća pokazala su da se oštećenja od poplave mogu smatrati “totalkom”. Kako se poplavljenim automobilom smatra ono vozilo koje je bilo u vodi čija je razina bila iznad razine motora, bilo bi dobro da obratite punu pozornost prilikom razgledavanja.

1. Krenite iznutra

Srećom, takva vozila nije teško prepoznati, a postoji čitav niz detalja koji će ih odati. Univerzalno pravilo sumnje prilikom kupnje rabljenog vozila nalaže da niska oglašena cijena obično znači i neki nedostatak kojeg prodavatelj sasvim sigurno neće oglasiti na sva zvona.

2. Promijenjena unutrašnjost

Ako je riječ o automobilu koji je bio poplavljen, najčešće će ga odati unutrašnjost. Znak za uzbunu može biti nedavno promijenjena kompletna unutrašnjost, bez obzira što će vam vlasnik reći da ju je zamijenio jer mu je, eto, siva tkanina baš išla na živce.

3. Miris plijesni

Vlaga ostavlja dosta tragova, a jedan od njih i specifičan miris plijesni. Sjednite u zatvoreno vozilo, isključite ventilaciju i doslovno pronjuškajte okolo. S druge strane, sumnjivo je i ako je vozilo pretjerano miriši jer bi to moglo značiti da vlasnik nešto skriva.

4. Neobična prljavština u pretincima

Provjerite ima li u kutevima pretinca za rukavice (i ostalih pretinaca) ostataka blata, mulja ili slične prljavštine koja tamo nije mogla doći samo zbog vlasnikova nemara.

5. ‘Vodostaj’ na interijeru

Kada se poplava povuče, na tkanini obično ostane crta, takozvani “vodostaj”. Ako postoji razlika u boji tkanine na otprilike jednakoj visini, velika je vjerojatnost da je vozilo bilo poplavljeno.

6. Provjerite farove

Baš kao i na tkanini unutrašnjosti, vlaga se može lako otkriti i pri pregledu farova. No, treba znati da farovi imaju tu nezgodnu osobinu da se i bez poplava nakon nekog vremena počinju magliti, pa takvo stanje ne mora nužno biti posljedica poplavljivanja.

7. Radi li elektronika?

Nije neka tajna da se voda i električne instalacije, pa i limarija nimalo ne vole. Jedna od prvih i svakako nezaobilaznih provjera kod kupovine rabljenog automobila odnosi se na hrđu. Ako su prekidači hrđavi ili se elektronički uređaji u vozilu ponašaju čudno, vrlo je vjerojatno da imate problem. Vozila s hrđavim pragovima ili bilo kojim drugim dijelovima limarije za sobom nose dosta problema. Pritom su rješenja najčešće neisplativa.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.