Velikomešnjak (kolovoz) bate dela - pučke izreke o vremenu, Ante Čelana Gaganića

SUNCE

Kolovoz je u našim krajevima često najvručiji mjesec u godini pa je tako 4. kolovoza 1981. u Pločama zabilježen temperaturni maksimum s +42° C, što je, zacijelo, do sada najviša temperatura izmjerena na hrvatskim prostorima, a apsolutni temperaturni maksimum u Imotskoj krajini s visinom od +39° C izmjeren je 28. kolovoza 1962. i 22. kolovoza 2000. godine. Dana 27. kolovoza 1993., zbog prevelike suše, presušilo je Modro jezero, a to se dogodilo i 1922. godine... Ponekad nas prognostičari plaše svojim najavama putem medija, jer nepogoda ili nevrijeme ne zahvati to područje za koje je prognozirano ili je znatno manjeg intenziteta, a s druge strane prave oluje mjestimice dođu i bez najava i prognoza. Hirovitost vremena čini se da su bolje predviđali običan puk čija je iskustva zabilježio Ante Čelan Gaganić.

- Kolovoz je u pravom smislu ljetni mjesec. Iako je po značajkama blizak srpnju, događa se da od svog prethodnika bude topliji i sunčaniji. Uz svu svoju ljepotu i bogatstvo, kojima je obilato podaren, u ovom se mjesecu gotovo redovito izliju velike kiše, popraćene tučom i olujom, što dovodi do povremenoga znatnog pada temperature.

„Kolovoz je prozvan po vožnji kola. U kolovozu se na kolima vozi kući žito, slama, sino, drva itd.“ (fra Silvestar Kutleša) Po nastanku imena osmog mjeseca poetični meteorolog mr. Milan Sijerković slikovito piše: „Ljeto je prisutno sa svim svojim obilježjima, pa plodine dozrijevaju, pobiru se i odvoze s polja. Otud i narodno ime kolovoz za ovaj mjesec.“ Kolovoz je bogat po mnogočemu, pa i po izrekama koje ga zorno dočaravaju.

- Kakav je kolovoz na početku, takav će uglavnom biti i do kraja. - Ako je početak kolovoza kišan, tako će biti cili misec. - Lito vilovito, jesen bisna, zima tisna. - Ljeto vilovito, zima kukavica.

- Ako je na Gospu od Anđela (Gospu u Gradu – Tvrđavi, Fortici, Kuli, zaštitnicu Imotskog i Imotske krajine, Dan grada Imotskog, 2. VII.) priko dana lipo vrime, a uvečer zapirka blagi vitrić, idući' nekoliko dana ne će biti kiše.

- Na Gospu od Anđela, imotska su srca vesela. - Gospe u Gradu, štiti nas u jadu. - Gospe Imotskoga grada, ti si naša vična nada. - Gospe na Fortici, brini se o našoj dici. - Gospe na Topani, čuvaj nas i brani. - Na Stipanje (3. VIII.) su najlipše dinje. - Sveti Stipan – pudar (poljar) u pudarinu (poljarinu), težak u trećak, a svinjar u žir. - Do Stjepanja s prahom – od Stjepanja s kalom.

- U augusta (kolovoza) – puna usta. - U agosta (kolovoza) – svega dosta. - Pšenico, pšenico tko te stječe, da te melje! - Gumno se guli prid vršidbu, a koš sprema prid berbu. - Gori i nebo i zemlja (žega, suša).

- Čekat ko žedna zemlja kap kiše. - Ponilo grožđe (rodilo). - Bilo ti u klasu klasato, u busu busato, u trsu trsato, u gumnu hrpato, u hambaru mnogo, a u kući hajer i berićet! - Pšenicu kad si ovijao, ili je digni s gumna ili je dobro pokrij da ne pokisne.

- Velikomešnjak (kolovoz) bate dela (pravi klipove kukuruza) - Kad u kolovozu rodi k(r)umpir – nema grožđa. - Smokve se augušta (kolovoza) jedu od gušta. - Lijepa koza sina okozila, a unuka ma'nitoga odgojila (šljiva i šljivovica). - Pitali medvjeda: Hoće li roditi kruška? –Hoće. – A otkud ti to znaš? – Drage su mi, pa zato i velim. - Žeže li kolovoz, žeći će i vino. - Žena je ko vinograd usput: svak je se maši.

- Ako je kolovoz vruć, bit će i vino vruće. - Ako je na Lovrenčevo (10. VIII.) lijepo, bit će dobro vino. - Do Lovrenca svaka je voda žedna. - Lovrence leda vu vodu hiti. - Suze sv. Lovre - prolijetanje perzejida, meteorita iz zviježđa Perzeja (događa se sredinom kolovoza, prelijeću zvijezde, tada se zaželi neka želja). - Ljeto oholito, zima priklonita. 

- Suh kolovoz, suho vino; voden kolovoz, vodno vino. - Što je u kolovozu više kiše, to će i vina biti više. - Mala kiša vabi veliku. - Kada pauk prekida niti svojih mreža, mogla bi kiša ili vjetar, a kada ih ponovno spaja – lijepo će vrijeme. - Deblja vlaga u kolovozu, tanje vino u listopadu. - Kada gujavice, žabe i puževi golaći izađu vanka, znak je da će uskoro pasti kiša. - Kada se nakon kiše na nebu pojavi duga, bit će lijepo vrijeme.

- Ako su trava i grmlje ujutro mokri od rose i svjetlucaju na suncu, očekuje nas lijepo vrijeme. - Kad je nebo vedro i od juga siva, sutrašnjega dana kiša liva. - Kada slavuj piva cilu noć, sutra očekujte promjenu vrimena, najvjerojatnije kišu. - Cirusi (najviši oblaci, na desetak tisuća metara) navješćuju kišu. - Kolovoške kiše za sobom navuku gràd.

- U kolovozu jake rose – vrijeme dobro nose. - Rose u kolovozu znače da će jesen biti lijepa. - Kad pivac noću u nevakat kukuriče, u zoru drugo vrime sviće. - Ako sol vlaži – kiša će. - Ako se runo na janjcima navlaži – okrenit će na kišu.

- Kiša kiši, cura piši, noge joj se puzu, razbi cura guzu. - Ako se stvori oblačić iznad Jame Bezdanke, niže vrha sv. Jure (1.762 m) na Bijakovi – a to iz daljine izgleda kao da uzlazi dim iz te jame – sigurno će okrenut kiša.

- Kad ne bude na Čvrsnici sniga (2.228 m), bit će smak svita. (Planina Čvrsnica je u susjednoj Bosni i Hercegovini, jako se dobro vidi iz Imotske krajine i uvijek je pod snijegom.) - U kolovozu hladan vjetar nosi postojano vrijeme. - Kad liti zvizde jako blišće, bit će vitra. - Što veće hrpe mravi u kolovozu nabacaju, to jaču zimu prorokuju. - Sveta Klara (12. kolovoza) grožđe šara. - Velika Gospa (15. kolovoza) – velika repa; Mala Gospa (8. rujna) – mala repa.

- Do Gospojine (Velike Gospe, Velike Maše) s prahom, a od Gospojine s kalom. - Bura (oluja) o Gospojini – zima puna snijega. - Velika Gospa – jesenski svetac, Mala Gospa – crna zima. - Lijepo Rokovo (16. VIII.) – lijepo vino.

- Sveti Rok, ja tebi - jok; ti meni mo'š – kad 'oš! - Ako kiša nije pala početkom kolovoza kad triba, neka ne pada ni na kraju miseca – nije od velike koristi. - Sveti Bare (Bartol, 24.kolovoza) potira solare (tada počinju kiše, a time završava sakupljanje soli u morskim solanama).

- Bartulska kiša otegne se do kraja kolovoza i šćetu nanosi. - Priroda je jača od nas. - Stočar se pozna po štali. - Poljoprivreda i stočarstvo su ogledalo naroda. - Kravu triba na'ranit, a onda must. - Kakav je vinograd, taki je i podrum. - So je bi(je)lo zlato. - Puka san ko ledina liti. - Klobuk pleti febrača (veljača), a kožuh šij agosta (kolovoz)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.