Najljepši automobil na svijetu Diabolikov jaguar E-Type plijenio pozornost na Špancirfestu

e type

Živko Skuhala, poznati varaždinski akademski slikar, profesor i zajubljenik u oldtimere na ovogodišnjem Špancirfestu  sa svojim štandom s izborom nazanimljivijih starih modela automobila, motocikala i bicikala privlači mnoštvo zadivljenih pogleda. Posebnu pozornost privukao je prvog dana izloživši  Jaguar E-Type, iz 1961. godine  o kojemu nam je rekao:

To je prvi i jedini automobil koji je ušao u Muzej umjetničke galerije u Parizu ne kao automobil nego kao umjetničko djelo. Bio je kultni automobil, statusni simbol i vozili su ga i slavni holivudski glumci i pripadnici jet seta. Njegova kombinacija ljepote, visokih performansi i konkurentnih cijena utvrdila je model kao ikonu automobilskog svijeta. Najveća brzina E-tipa (241 km / h), ubrzanje od 0 do 60 km / h (brzina od 97 km / h). Nakon puštanja u promet  u ožujku 1961.  Enzo Ferrari nazvao ga je "najljepšim automobilom ikad napravljenim".  Godine 2004. magazin Sports Car International stavio je E-Type pod broj jedan na svom popisu najboljih sportskih automobila šezdesetih godina. U ožujku 2008. godine, Jaguar E-Type je na prvom mjestu u Daily Telegraph online listi "100 najljepših automobila" svijeta svih vremena.  Izvan automobilskih krugova, E-Type je dobio istaknuto mjesto u seriji Diabolik, filmovima Austin Powers i televizijskoj seriji Mad M. Glamuroznosti je bilo teško odoljet pa je tako nastala i ova fotografija Živkove kolegice Gordane.

Živko uskoro otvara prvi tehnički muzej u Varaždinu s oko 300-tinjak eksponata od automobila, otocikala do bicikala i strojeva. Muzej je dovršen, nedostaje samo uređenje prilaza za prihvat posjetitelja, a taj dio trebao bi osigurati Grad, o kojemu i ovisi skoro otvaranje Muzeja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.