Ministar Tolušić otvorio radove na novom dječjem vrtiću u općini Lukač vrijednom 4,7 milijuna kuna

Ministar Tolušić otvorio radove na novom dječjem vrtiću u općini Lukač vrijednom 4,7 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je danas radove na dječjem vrtiću u Gornjem Bazju u općini Lukač vrijednom 4,7 milijuna kuna. Izgradnja vrtića sufinancirana je iz Programa ruralnog razvoja kroz Mjeru 7 „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“. Ukupno 200 dječjih vrtića gradit će se ili obnavljati sredstvima ovog programa.

Dječji vrtić u općini Lukač jedan je od 11 vrtića na području Virovitičko-podravske županije čija izgradnja se financira europskim sredstvima. Izgradnja i rekonstrukcija vrtića provodi se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije i izravno je ovisna o razvrstavanju općina i gradova prema stupnju razvijenosti, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.
 

„Prošle godine osigurali sredstva za izgradnju i obnovu 200 vrtića u ruralnim područjima. Posebno je zadovoljstvo vidjeti kako ugovori prelaze u realizaciju. Ovakvi projekti bitno će  podići kvalitetu života mladih ljudi u manjim naseljima i očuvati život ruralnih krajeva Hrvatske. Bez europskih sredstava ovaj vrtić ne bi bilo moguće izgraditi. Europski fondovi su prilika da stanovnicima ruralnih prostora pružimo usluge kakve imaju  stanovnici naših gradova. Ovo je ulaganje u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja “


– izjavio je potpredsjednik Vlade Republika Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.
 
Cilj Mjere 7 ''Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima'' iz Programa ruralnog razvoja je osigurati što bolje uvjete za život u ruralnim zajednicama te time potaknuti ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji. Riječ je o izgradnji javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda; izgradnji nerazvrstanih cesta; izgradnji dječjih vrtića, vatrogasnih domova, tržnica, parkova i sportskih terena, te općenito planovima za razvoj jedinica lokalne samouprave.
 
Kroz Mjeru 7 do sada je ugovoren 941 projekt u vrijednosti 2,17 milijardi kuna, od čega je isplaćeno 427 milijuna kuna za 500 projekata.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.