Otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova

Otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra“ otvoren je u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. godine, u obnovljenoj palači Galbiani u Šibeniku, a otvorenju su uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek prisustvovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, državni tajnik Ivica Poljičak i pomoćnik ministrice Davor Trupković.

Obnovljenu palaču otvorili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. 

Integrirani program „Civitas Sacra“ započet u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020,  temeljen je na sinergiji prepoznatljivih i najvrjednijih sastavnice graditeljske i kulturne baštine grada Šibenika. Projekt objedinjuje šibensku Katedralu sv. Jakova kao nacionalno i svjetsko dobro zajedno s njenom materijalnom i duhovnom baštinom, povijesnu palaču Galbiani i šibensku gradsku jezgru, jednu od najvrjednijih povijesnih jezgri u Hrvatskoj.

Dosadašnje parcijalne prezentacije pojedinačnih zbirki i inventara i drugih vrijednosti sakralne baštine Šibenske biskupije ovim se projektom objedinjuju i prezentiraju najširoj javnosti. Grad Šibenik, obnovom palače Galbiani i uspostavom muzejsko- interpretacijskog centara sakralne baštine, postaje jedinstveni primjer prezentacije i interpretacije sakralne baštine u Hrvatskoj kroz suvremeni multimedijalni pristup.


FOTO: HINA

Reprezentativna palača Galbiani građena je sukcesivno od 15. -17. stoljeća te predstavlja jedan od najznačajnijih arhitektonskih sklopova grada Šibenika, gotičkih, renesansnih i baroknih stilskih obilježja. Istočni dio kompleksa završava natkrivenom krovnom terasom venecijanskog tipa s renesansnim stupovima koji nose drveni strop i krov što je jedini sačuvani primjer „altane“ u Šibeniku. Palača predstavlja izraziti primjer povijesnog preslojavanja urbane strukture s karakterističnim unutrašnjim dvorištima i prilazima, koja se počinje transformirati već od ranobaroknog razdoblja, formiranjem velikih stambenih sklopova.

Posebnu vrijednost palače predstavljaju arhitektonski elementi, otkriveni tijekom obnove u sklopu projekta „Civitas Sacra“ među kojima se ističu oslikane drvene stropne konstrukcije s natpisom o autoru i vremenu izvedbe iz godine 1743, terazzo opločenja i kameni ulomci koji svjedoče o povijesnim slojevima palače.


FOTO: HINA

Projektom se rekonstruira i adaptira palača Galbiani u cilju uspostave  interpretacijskog centra koji je  posvećen katedrali sv. Jakova, uz izlaganje i  pohranu svih umjetnina Katedralnog muzeja do sada smještenih u crkvi sv. Barbare. U prostorima obnovljene palače projekt je predvidio izlaganje restaurirane arhivske građe, elemente crkvenih inventara  kao i dodatne sadržaje za posjetitelje u skladu sa suvremenim standardima prezentacije i interpretacije kulturne baštine. Pored tematske cjeline u palači je predviđen i restoran za posjetitelje s jedinstvenim pogledom na gradsku jezgru i kanal sv. Ante. Projekt uključuje i dječje igralište prilagođeno djeci smanjene pokretljivosti i s invaliditetom.

Ključni partneri u inicijativi i pokretanju i ovog iznimno vrijednog programa su Šibenska biskupija, Grad Šibenik, Turistička zajednica Grada Šibenika i Mihovil d.o.o. U realizaciji Integriranog programa „Civitas Sacra“ uz projektante i izvođače sudjelovale su i stručne službe Ministarstva. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 37 milijuna kuna, a nositelj projekta je Šibenska Biskupija.


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.