Prognostičari najavili suh i vruć tjedan, idealan za odlazak na odmor

prognoza vremena  za 22. srpnja

Novi će tjedan obilježiti ljetni vrući dani, i osobito na Jadranu tople noći pa će opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje biti sve češća i veća. Prevladavat će sunčano, na Jadranu i vedro, a poneki je pljusak s grmljavinom moguć uglavnom u ponedjeljak na kopnu - piše portal HRT.


Roko Idžotić


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji... 

A Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, za HRT-ove Plodove zemlje, pripremio je agrometeorološku prognozu u kojoj podsjeća na potrebu zaštite bilja tijekom ljetnih vrućina: "plitko okopavanje, zasjenjivanje osjetljivog bilja, pa i voćnih plodova, te dakako - omogućavanje dovoljno svježe vode za povrtnjake, a ne zaboravite i lončanice."

U ponedjeljak većinom sunčano i vruće, uz samo poneki pljusak

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti većinom sunčano. Jutro toplo, a danju vruće uz temperaturu od 30 do 32 °C. Samo je rijetko moguć pokoji pljusak, uglavnom u Posavini. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.U središnjoj Hrvatskoj sunčano i vruće, a noću i ujutro toplo, uglavnom između 18 i 21 °C. Popodne je samo rijetko moguć kratkotrajni pljusak, većinom na zapadu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Lokalni pljuskovi su najvjerojatniji u gorju, ali će unatoč njima prevladavati sunčano, uz dnevnu temperaturu između 27 i 30 °C. Na sunčanom sjevernom Jadranu vruće, a i ujutro će već biti prilično toplo, između 20 i 24 °C. Nakon umjerene bure, danju će zapuhati vjetar s mora.

I u Dalmaciji će umjerena bura okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenome moru i sjeverozapadnjak. Pritom će more biti malo do umjereno valovito. Duž obale sunčano, na otocima i vedro, a u unutrašnjosti je lokalno moguć i poneki pljusak. Danju će biti vruće, u zaobalju i vrlo vruće.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati vedrina. Nakon prilično toplog jutra uz temperaturu između 20 i 24 °C, danju će se ponegdje mjeriti i 35 °C, a blago osvježenje će donositi uglavnom jugozapadni vjetar."

I u nastavku tjedna iznadprosječno toplo

"I idućih će dana na Jadranu biti sunčano i vruće. Predaha često neće biti ni tijekom vrlo toplih noći, stoga je na snazi i umjerena opasnost od toplinskog vala. U noći i ujutro puhat će povremeno umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

I na kopnu obilje sunca i ljetna vrućina, uz najvišu dnevnu temperaturu uglavnom između 30 i 35 °C. I noći će ponegdje biti tople, a najugodnije za spavanje bit će u gorju. Osvježenje će povremeno donositi umjeren sjeveroistočnjak, a mnogi će ga potražiti i u rijekama i jezerima.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj  i istočnoj Hrvatskoj te na srednjem Jadranu, a nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u ponedjeljak će u Hrvatskoj i okolice biti visok i vrlo visok, pa se preporučuje smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu i METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula 
 

izvor: https://www.hrt.hr/529621/vrijeme-i-promet/vremenska-prognoza-2272019

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.