Istraživanje pokazalo da su učitelji spremni za reformu

Istraživanje pokazalo da su učitelji spremni za reformu

„Evaluacija rezultata eksperimentalnoga programa pokazuje da su učitelji spremniji za reformu nego što sami na početku procjenjuju, a svakako spremniji nego što se javnosti prikazuje.

U učitelje i nastavnike trebamo imati povjerenja, razumjeti njihove bojazni, ali i dati im konkretnu potporu - što mi i činimo. Većina učitelja savjesno se pripremala i uspješno je sudjelovala u edukacijama uživo u tri razdoblja te u virtualnim učionicama u osam mjeseci kontinuirano“, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 

Analiza rezultata prve (inicijalne, prosinac 2018. - veljača 2019.) i druge (finalne, lipanj 2019.) primjene upitnika u sklopu evaluacije eksperimentalnoga programa „Škola za život”, koju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, pokazuje kako su učitelji pozitivnije ocijenili svoje kompetencije za provedbu reforme u finalnoj u odnosu na inicijalnu samoprocjenu.
 


 

 
Prema dobivenim rezultatima gotovo sve procjene upućuju na to da je zadovoljstvo eksperimentalnim programom bilo pozitivnije u finalnome nego u inicijalnome mjerenju. Također, sve procjene kojima je mjereno zadovoljstvo učitelja edukacijama u sklopu eksperimentalnoga programa bile su pozitivnije u finalnome nego u inicijalnome mjerenju.

Vezano uz rezultate zadovoljstva edukacijama (sudjelovalo 29.133 sudionika na 838 radionica u lipnju i srpnju, a to je treća u nizu edukacija uživo) za frontalnu provedbu kurikularne reforme na uzorku od 12.091 ispitanika, njih 92% u potpunosti se ili uglavnom slaže da su im informacije dobivene na skupovima tijekom lipnja i srpnja pomogle u razumijevanju promjena vezanih uz planiranje poučavanja. Čak 83%, dakle 10.064 učitelja i nastavnika, u potpunosti ili uglavnom se slažu da su ih edukacije motivirale na primjenu novih načina učenja i poučavanja.

Broj učitelja i nastavnika koji su tijekom osam mjeseci (od prosinca 2018. do lipnja 2019. godine) kontinuirano sudjelovali i bili aktivni u virtualnim učionicama (Loomen) i stručnim skupovima uživo u prosjeku je 30.000 mjesečno.



Svi podaci govore da je najveći dio učitelja i nastavnika koji ulaze u frontalnu provedbu odgovorno pristupio pripremi i edukacijama, da su bili zadovoljni njima, a na temelju podataka iz evaluacije eksperimentalnoga programa možemo zaključiti da su učitelji i nastavnici spremniji nego što su na početku mislili.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.