Globalno zatopljenje zahvatilo 98 posto planeta

Globalno zatopljenje zahvatilo 98 posto planeta

U dva objavljena istraživanja, u časopisima Nature i Nature Geoscience, znanstvenici su analizirali klimatska kretanja u proteklih dvije tisuće godina. Koristili su se podacima o temperaturama prikupljenima iz gotovo 700 indikatora, kao što su godovi drveta, uzorci ledene jezgre, sedimenti jezera i koralja te moderni termometri. 

Njihovi su zaključci jasni - ni u jednom trenutku od početka naše ere temperature nisu rasle tako brzo kao od kraja 20. stoljeća, a današnje globalno zatopljenje zahvatilo je čak 98 posto planeta.

Najnoviji toplinski val uspoređuje se s ljetnim žegama 2003., kada je samo u Francuskoj smrtno stradalo gotovo 15 tisuća ljudi. Temperaturni rekordi srušeni su i u Njemačkoj i Nizozemskoj. I u Belgiji je izmjereno više od 40 Celzijevih stupnjeva. I na Otoku zrak se užario na rekordnih 39 stupnjeva. Strojovođama je naređeno da voze sporije kako bi se spriječilo savijanje tračnica. Jug i središnji dio Europe, kako su meteorolozi i prognozirali, ovaj su put pošteđeni. 

Pakleno je vruće danas i u našoj zemlji. Najviše, 36 stupnjeva, izmjereno je u Pazinu, Malinskoj i Kninu. U Zagrebu i Metkoviću bilo je 35 stupnjeva, a u Gospiću 34. Novi toplinski val dolazi u vrijeme kada brojni znanstvenici upozoravaju da su brzina i razmjeri sadašnjeg globalnog zatopljenja premašili slične događaje u proteklih 2000 godina.


Vrhunac je drugog toplinskog vala koji je Europu pogodio u posljednjih mjesec dana. Temperature više od 40 stupnjeva zahvatile su, prije svega, zemlje zapadne Europe. Francuska je najviše na udaru toplinskog vala. Vlasti su izdale crveni alarm za regiju Pariza i 19 departmana te pozvale građane na oprez. 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/530794/globalno-zatopljenje-zahvatilo-98-posto-planeta

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.