Obranjeno selo Rupići Donji - vojska pomaže

Obranjeno selo Rupići Donji - vojska pomaže

Šire šibensko područje zahvatila su dva velika požara koja gasi šest protupožarnih zrakoplova i sve raspoložive vatrogasne snage. Pomaže i vojska. Na požarištu je angažirano više od 100 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila, tri kanadera, dva airtractora i 26 vojnika.

Malo prije 14 sati buknuo je požar u okolici Šibenika na području južne Dubrave. Gori borova šuma i nisko raslinje. Vatra je nošena jakim jugom zaprijetila selu Rupići Donji. Vatrogasci su obranili kuće. Gasiteljima pomaže 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske iz vojarne u Benkovcu. Gasiteljima posao otežava jak vjetar koji raspiruje vatru. 

Da je situacija bolja potvrdio je u Dnevniku zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević. Opožarena je, međutim, velika površina borove šume koja nije u potpunosti prohodna i vatrogasci imaju problema s prebacivanjem snaga. Požar je u obliku amebe, širi se u nekoliko smjerova, kazao je te dodao kako situaciju ne može prognozirati. Navikli smo da su naše noći su duge, napomenuo je, ali sve snage usmjerene su tome da se turisti i mještani osjećaju sigurni. 

Zbog požara je bila zatvorena i dionica autoceste A1 između čvora Pirovac i Vrpolje. Još uvijek je zatvorena državna cesta od Tromilje do skretanja za Perković. Prema izjavama očevidaca, vatra je zahvatila Rupiće Gornje, selo s nekoliko starih napuštenih kuća. 

MORH: Požare gase tri kanadera i tri Airtractora

Na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji sveukupno je angažirano šest protupožarnih aviona iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. Na požarištu Južne Dubrave kod Šibenika požar gase dva Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802, dok je na novom požarištu Marasovina-Promina-Oklaj angažiran jedan Canadair. Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima.

Sve raspoložive snage na terenu

Dojava o požaru zaprimljena je u 13.38 h. Na intervenciju su izašli JVP Šibenik, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Bilice, DVD Brodarica - Krapanj, DVD Perković, DVD Zaton, DIP Šibenik s 15 vozila i 38 vatrogasca. Gašenju su se pridružila i dva kanadera. U 15.14 h zaprimljena je dojava o drugom požaru otvorenog prostora na području Oklaja. Na intervenciju su izašli DVD Drniš, DVD Promina, JVP Drniš s 4 vozila i 15 vatrogasaca. Požar gase i tri Airtractora. 

- Situacija je dramatična. Vatra je došla do sela Donji Rupići i ugrožava kuće. Požar je krenuo iz Južne Dubrave i nošen jakim jugom došao do Rupića Donjih. Na terenu je 60 vatrogasaca s 21 vozilom, a pomažu im zračne snage. Dio zračnih snaga prebačen je na gašenje drugog požara koji je izbio u zaleđu Drniša kod Oklaja. Prema zadnjim informacijama, situacija je tamo pod kontrolom, javila je u 17 sati naša reporterka Perina Pribilović

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/531132/pozar-kod-sibenika

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.