Požar u šibenskom zaleđu pod kontrolom

Požar u šibenskom zaleđu pod kontrolom

Nakon velike borbe s vatrenom stihijom, požar na šibenskom području pod  kontrolom je vatrogasaca. Brojnim vatrogasnim snagama i vojnicima gašenje je olakšala kiša koja je jutros pala. Zračne snage su povučene, a  pomoć vatrogasaca iz unutrašnjosti nije potrebna, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

Evakuirani stanovnici i turisti, njih 48, jutros oko 8 sati su se vratili svojim kućama.

Načelnik općine Bilice Josip Čaleta kaže kako je protekla noć bila pakao, vatra je došla do kuća koje su obranjene iznimnim trudom vatrogasaca ali i svih ostalih koji su sudjelovali u gašenju ovog požara.

Požarište je obišao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. U tijeku je i policijski očevid.

- Možemo zaključiti da sustav funkcionira vrlo dobro, rekao je Božinović. Ovaj veliki požar je uspješno riješen i prije kiše, dodao je. Ističe da su sve službe koje rade na intervencijama ovakvog tipa pokazale visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. Prometnice su bile nužno blokirane, rekao je i podsjetio da su prije, kada nije bilo ovakvog stupnja koordinacije, prometnice bile zatvarane satima te su se stvarale velike gužve. 

Spomenuvši sve snage koje su sudjelovale u gašenju požara, naglasio je da cijelo vrijeme požara nisu bile ugrožene nikakve vitalne funkcije. Svim gasiteljima zahvalio je i čestitao.

Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske rekao je da je policija tijekom noći sudjelovala u evakuaciji stanovništva te da je jutros počela kriminalistička istraga uzroka požara. Istaknuo je da je ljudski faktor kod požara na otvorenim prostorima itekako prisutan. Većim dijelom je nepažnja, ali uvijek postoji mogućnost namjernog zapaljenja požara, rekao je. 

- Situacija je bila teška tijekom noći, ali nadljudskim naporima svih koji su se uključili spriječeno je širenje požara, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

- U gašenju je sudjelovalo sedam kanadera, oko 170 varogasaca, građani, policija i vojska. Lakše su ozlijeđena četvorica vatrogasaca, dodao je Tucaković.

Situacija je puno bolja nego noćas, rekao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

- Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt, rekao je Dukić.

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte. 

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca. "Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi", rekao je Dukić.

Hrvatska vojska na najvećem ovogodišnjem požarištu

Kopnene snage Hrvatske vojske provele su cijelu noć na požarištu kod Šibenka, a od ranih jutarnjih sati u nedjelju, 28. srpnja  2019. ponovno su upućene i zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. 

Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira CL-415 i Airtractor AT-802, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju.

Jedan Canadair sudjelovao je u gašenju požara koji je izbio na području naselja Zaraće na otoku Hvaru, a nakon što je požar stavljen pod kontrolu posada se uputila prema šibenskom zaleđu na najveće ovogodišnje požarište.

Letačke protupožarne posade i danas će djelovati i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/531241/kuce-su-obranjene-ali-pozar-i-dalje-aktivan

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.