Otvorenje obnovljenog kompleksa Lazareta u Dubrovniku

Otvorenje obnovljenog kompleksa Lazareta u Dubrovniku

Predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovali su na završnoj konferenciji projekta „Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika“ u povodu otvorenja obnovljenog kompleksa Lazareta, u nedjelju, 28. srpnja 2019. godine u Dubrovniku.


FOTO: Hina

Predsjednik Plenković tom je prilikom naglasio kako će obnovljeni Lazareti upotpuniti kreativni dio ukupne bogate kulturne ponude Dubrovnika, ali i dati novu dimenziju brojnim udrugama koje djeluju u izvrsno opremljenim prostorima te izrazio zadovoljstvo što je projekt „sufinanciran sredstvima Europske unije, kroz partnerstvo gradonačelnika Frankovića i Vlade Republike Hrvatske. Povlačenje europskih sredstava je bio nužan korak za Dubrovnik jer EU daje dodatnu vrijednost obnovi i promidžbi kulturne baštine“.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako Dubrovnik „potvrđuje da grad uz pomoć Vlade ima snagu obnoviti ovakve reprezentativne baštinske prostore i staviti ih u funkciju u prvom redu svojim građanima“ te je naglasila kako su udruge koje će se smjestiti u Lazaretima ključne za kulturni život grada tijekom cijele godine.


FOTO: Hina

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako će grad nastaviti obnovu kulturne baštine sredstvima iz EU fondova. „Pripremamo obnovu dvaju ljetnikovaca, kao i starog zatvora u povijesnoj jezgri. Veselimo se novom programskom razdoblju za prijavu svih projekata. Ključ je obnova baštine, kako bismo otvorili nove mogućnosti našim gostima“, dodao je Franković.

Projekt „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ čiji je cilj unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom te doprinos održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenje kulturno-turističkih sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Grada Dubrovnika financiran je putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020., a trajao je od studenog 2015. do srpnja 2019. godine, a ukupna vrijednost projekta je 33.782.458,92 kn.

Tijekom boravka u Dubrovniku predsjednik Vlade i ministrica prisustvovali su i prvoj dramskoj premijeri na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, Shakespearovom Hamletu u režiji Paola Magellija u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, u subotu, 27. srpnja 2019. godine na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac.

(MK/HINA)


FOTO: Hina


FOTO: Hina


FOTO: Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.