Policajci ronioci - čuvaju arheološka nalazišta i love krivolovce

Policajci ronioci - čuvaju arheološka nalazišta i love krivolovce

Za prekršitelje više nema milosti - čak i u moru spremno ih čekaju policajci ronioci. Odlično su uvježbani i opremljeni pa lakše svladavaju svakodnevne izazove. Čim stigne dojava, pale se motori i kreće u akciju. Primjerice, dobili su dojavu o nezakonitom izlovu školjaka.
Još tijekom plovidbe odijeva se oprema pa dolaskom do mjesta počinjenja prekršajnog ili kaznenog djela ronilačka četvorka spremna je za zaron.

- Maksimalna dubina zarona bit će do 15 metara, kaže ronilac, PU zadarska Denis Glavan. Na ovakvom mjestu policiju malo tko očekuje. Krivolovac je ovaj put uspio umaknuti, ali ne i plijen. Policijske oznake pod morem dodatna su sigurnost dobronamjernima, no noćna mora za sve one mimo zakona.

Pu zadarska je uložila dosta novca i truda kako bi opremila policijske ronioce da budu spremni za bilo kakvu zadaću. A one su gotovo svakodnevne, i to tijekom cijele godine, i ljeti i zimi. Tu su u svim situacijama. 

- Najzahtjevnije zadaće su bile pronalazak tijela na velikim dubinama, kaže ronilac Glavan.

Takvi izazovi često ih vode u duboko plavetnilo. Mnogi od njih već su bili u ekstremnim dubinama od oko 55-60 metara. Oni koji žele posegnuti za potopljenim nacionalnim blagom neka razmisle dva puta prije konačne odluke.

- Preventivno djelujemo na svim arheološkim nalazištima i provjeravamo je li netko što dirao, ističe ronilac, PU zadarska Dean Bačić.

Za njima je specijalistička obuka, ovladali su svim razinama ronjenja, u mutnom, na olupinama, u špiljama, noću. Da bi se ovaj posao svakodnevno radio zaista treba voljeti ronjenje, a izazov je svaka zadaća. Na raspolaganju im je snažni policijski brod te brzi skuter namijenjen presretanju počinitelja. Skuter postiže brzinu od 70 čvorova pa ni jedan počinitelj prekršaja ne može pobjeći.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.