Belina lipa“ u Visokom za Hrvatsko stablo godine

Belina lipa“ u Visokom za Hrvatsko stablo godine

Općina Visoko kandidirala je „Belinu lipu“ u Visokom za Hrvatsko stablo godine.

Priča o „Belinoj lipi” seže u daleku prošlost kada su, prema legendi i predanju, mještani visočkog kraja šljivama prehranili kralja Belu IV. Arpadovića koji je u to vrijeme uzmicao pred Tatarima prema Jadranskom moru. Pretpostavlja se da je upravo kralj Bela IV. iz zahvalnosti u Visokom posadio lipu 1242. godine, što znači da je ona sada stara punih 777 godina. Stoga je Općina Visoko odlučila lipu prijaviti na natječaj za Europsko stablo godine.

Natjecanje Europsko stablo godine je finale natjecanja Stablo godine sastavljeno od pobjednika nacionalnih natjecanja.

U tijeku je nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2019. godine, a za titulu Hrvatsko stablo 2019. godine natječe se šest kandidata: Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz prašume Prašnik (Stara Gradiška, Brodsko-posavska županija); Ginko (Ginkgo biloba L.) iz Daruvara (Bjelovarsko-bilogorska županija); Hrast kitnjak (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) iz Vojakovačkog Osijeka (Koprivničko-križevačka županija); Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz park-šume Maksimir (Grad Zagreb); Velelisna lipa (Tilia grandifolia Ehrh.) iz Visokog (Varaždinska županija) te Bijela murva (Morus alba L.) iz Brtonigle (Istarska županija).

Natjecanje je započelo 1. kolovoza 2019. godine u 00:00h i trajat će do 15. rujna 2019. godine do 00:00h. Pobjednik natjecanja proglasit će se na svečanoj ceremoniji 22. listopada 2019. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Pobjednika nacionalnog natjecanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u ime Republike Hrvatske, kandidirat će na finale natjecanja Europsko stablo 2020. Godine, a što je sukladno pravilima natjecanja potrebno do 4. studenog 2019. godine.

Kako bi se Općina Visoko i samo mjesto pozicionirali na kartu Europe i na ovaj način, kandidaturom „Beline lipe“, potrebni su nam Vaši glasovi, a glasovati se može na:

https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.