Varaždin na korak do prvih solara na kućanstvima

Varaždin na korak do prvih solara na kućanstvima

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar u utorak je u Gradskoj vijećnici uz Alena Kišića, direktora Centra kompetencije za obnovljive izvore energije, i Sanelu Mikulčić, voditeljicu projekata Zelene energetske zadruge, održao konferenciju za novinare povodom predstavljanja projekta „Mikrosolari za kućanstva“.

Riječ je o projektu pripreme prijave vlasnika obiteljskih kućanstava s područja Grada Varaždina na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske za subvencioniranje ugradnje malih solarnih elektrana na krovove obiteljskih kuća.

„Unaprijedili smo način funkcioniranja, CKOIE više ne čeka i nije nebitan, već je proaktivan. Centar kompetencije će biti spreman da u onom trenutku kad Fond raspiše natječaj u vrijednosti 30 milijuna kuna, ima spremnu aplikaciju i da probamo uzeti što više novaca iz tog fonda za naše građane. Građani neće imati trošak do same aplikacije. Prijavit će se na jednom mjestu, a sve će odraditi CKOIE. Trošak građana nastaje u onom trenutku kada im se odobri projekt i kada ulaze u dio izvedbe. Procjena dobivena konzervativnom metodom, poučeni iskustvom s drugih projekata, jest da će sufinanciranje biti oko 40%. Nadam se da će Fond sufinancirati i više i da će trošak za naše građane biti još manji. Građani će uskoro na svoje adrese dobiti pismo iskaza namjere, zajedno s računom Varkoma. Apeliram na građane da iskoriste ovu priliku i apliciraju prema CKOIE kako bi svu dokumentaciju pripremili na vrijeme. Prijave su otvorene do 20. rujna. Sredstva su već osigurana, Grad i CKOIE aktivno prate cijelu situaciju, a surađujemo i sa ZEZ-om, organizacijom koja ima najviše iskustva u tom području. Preferiramo varaždinsku odnosno hrvatsku pamet, pa je strateški partner CKOIE-a varaždinski Solvis, što smo vidjeli i na dječjim vrtićima za koje su imali donaciju solarne elektrane. Uvjerili smo se koliko to dodatno smanjuje troškove za kućanstva, a krajem ovog mjeseca ćemo takvu situaciju vidjeti i završetkom kotlovnice u Ulici Miroslava Krleže gdje imamo solare za dodatno smanjenje troškova.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za jesen ove godine najavio je objavu natječaja za sufinanciranje malih sunčanih elektrana na obiteljskim kućama. „Želimo pomoći našim zainteresiranim građanima da imaju sve spremno za prijavu na natječaj, a isto tako i ispitati kakav je uopće interes među našim građanima kako bi mogli prema tome usmjeriti svoje gradske energetske politike”, naglasio je Zlatan Avar.

Grad Varaždin u suradnji s Centrom kompetencija za obnovljive izvore energije (CKOIE) i Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) pokrenuo je danas Javni poziv za iskaz interesa građana za korištenjem tehnologija obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Pomaganjem građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije, Grad Varaždin sa svojim partnerima želi omogućiti svima koji su zainteresirani da koriste lokalno dostupne izvore uz koje će uštedjeti i postati energetski neovisniji. Cilj je istražiti interes građana grada Varaždina za korištenjem tehnologija obnovljivih izvora energije u njihovim kućanstvima te ih potaknuti na korištenje zelene energije. Kako bi to bilo moguće, potrebno je uspostaviti bazu podataka kojom bi se provjerila isplativost postavljanja takvih tehnologija i napravila priprema za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Link za iskaz interesa je dostupan na stranicama Grada Varaždina i partnera u projektu.

Ispunjavanjem upitnika građani ostvaruju pravo na besplatnu pomoć u prijavi na natječaj Fonda, koja je financirana od strane Grada, dok će CKOIE i ZEZ pomoći u prijavi. Rok za prijavu je 20.9.2019. godine.

Ideja projekta je mapirati i okrupniti kućanstva na području grada Varaždina za nadolazeći natječaj Fonda za zaštitu okoliša, te ponuditi uslugu „ključ u ruke“ za nabavu malih sunčanih elektrana koje građani mogu instalirati na svoje krovove, po modelu kupca s vlastitom proizvodnjom.

“Pripremom sve potrebne dokumentacije, građanima nudimo uslugu “ključ u ruke”. Na jednom mjestu, kod nas u Centru, zajedno sa ZEZ-om, dobit će procjenu isplativosti postavljanja sunčane elektrane, prijavu na Fond te, prema dobivenim sredstvima, mogućnost izgradnje elektrane kroz povoljniju cijenu grupne nabave”, ističe Alen Kišić, direktor CKOIE.

Zelena energetska zadruga osmislila je online upitnik za iskaz interesa kojim se prikupljaju potrebni podaci na temelju kojih će CKOIE projektirati sustav i procijeniti isplativost investicije. Cilj je okupiti što više kućanstava i zajednički im nabaviti opremu kako bi ona bila što isplativija za građane.

“Želimo potaknuti šire korištenje obnovljivih izvora energije, prvenstveno sunčanih elektrana, te pojačati suradnju građana i lokalnih vlasti. Ovakvim se inicijativama smanjuju emisije stakleničkih plinova te istodobno pospješuje cjenovno učinkovita tranzicija prema niskougljičnom razvoju”, istaknula je Sanela Mikulčić, voditeljica projekta ispred ZEZ-a.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.