Promjene u proizvodnoj tehnici: Ključ uspjeha umrežavanje ljudi, postrojenja i poslovnijh procesa

Ante Gavranović Ante Gavranović

Pametne tehnologije ključ su za veću produktivnost, bolju kvalitetu i veću fleksibilnost. To su ujedno i klasični ciljevi oko kojih se vrte novi i budući razvojni pravci u proizvodnim tehnikama. Činjenica je da digitalizacija i inteligentno umrežavanje tvornice omogućuju nove funkcije (na primjer, praćenje procesa – process monitoring – ili održavanje po stanju – predective maintenance).. Oni zapravo stvaraju podlogu za nove poslovne modele na primjer ekonomiju platforme kako bi kupci i ponuđači mogli postići sljedeću razinu učinkovitosti.

Upravo zbog tih novih kretanja uvođenje pametnih tehnologija u inteligentnu tvornicu predstavlja jedan od najvećih izazova u industriji. Stručnjaci tvrde, a sve relevantne analize pokazuju da je za inteligentnu tvornicu ključno umrežavanje ljudi, postrojenja i poslovnih procesa, i to u čitavom lancu stvaranja nove vrijednosti. Konačno, praksa pokazuje da se umrežavanje u industriji odvija znatno brže zahvaljujući većoj snazi procesora što omogučava obradu većih količina podataka. Prema procjenama međunarodne institucije za istraživanje tržišta Data Corporation, do 2020. će se širom svijeta umrežiti 30 milijadi krajnjih točaka u gospodarstvu i u privatnom segmentu.

Zanimljivo je da je u rujnu, na sajmu IMO u Hannoveru, predstavljen standard za sučelja za alatne strojeve na bazi OPC UA sa svim funkcionalnostima koje jamči neutralno, otvoreno povezivanje strojeva na nadređene IT sustave. To je, tvrde eksperti, preduvjet za uspjeh industrije 4.0 budući se tek onda podaci iz strojeva različitih proizvođača s različitim upravljačkim sustavima mogu transferirati u sustave ERP i MES ili u oblak. Tamo se onda dalje obrađuju odnosno evaluiraju te tako tvore osnovu za nove funkcije i usluge.

Tako je sasvim sigurno da će se promijeniti obrada naloga, priprema i planiranje proizvodnje, izrada i kompletna logistika, što sa sobom nosi nove funkcije i nove usluge. Ukratko, novi trendovi u automatizaciji, kod energetske učinkovitosti, sigurnosti na radu, novim proizvodnim postupcima i materijalima svojevrsni su putokaz za uvođenje novih poslovnih modela, suradnje sa startup-ovima, te osiguranju potrebne stručne radne snage ili pridobivanju nove radne snage.

 Stagnacija u proizvodnji strojeva i uređaja

Proizvodnja strojeva i kompletnih postrojenja pripada svakako u najveće sektore industrijske proizvodnje. Svaki mali zastoj ili naznaka smanjivanja proizvodnje stoga nailazi na veliku pozornost u gospodarskim krugovima. Činjenica je da trenutna konjunkturna izvješća ukazuju na slabljenje interesa, pojavu stagnacije, pa čak i recesije. Takva kretanja posebno zabrinjavaju jer su izazvana stalnim sučljevanjem  u trgovinskom ratu SAD-a i Kine, dvaju najvećih svjetskih proizvođača strojeva i kompletnih postrojenja. No, na smanjenje interesa, pa time i smanjenog broja narudžbi za naredno razdoblje djeluje i preorijentacija u proizvodnji automobilske industrije, kao i učestale pojave novog ekonomskog protekcionizma. I nejasnoće oko Brexita imaju svoj utjecaj na konjunkturna kretanja.

 Najveći svjetski proizvođači strojeva i uređaja

Zabrinjavaju pokazatelji unutar EU,posebno kad je riječ o Njemačkoj, trećem najvećem svjetskom proizvođaču strojeva i uređaja, ali i najvećem svjetskom izvozniku. Stagnacija ili čak recesija u tom sektrou ozbiljne bi posljedice imala na cjelokupno europsko gospodarstvo. U kolovozu 2019. zabilježen je pad novih narudžbi za čak 17 posto, pri čemu su domaće narudžbe smanjene 12, a inozemne 19 posto. Iz europskog gospodarskog prostora pridošlo je 14 posto manje narudžbi, a izvan europskih zemalja taj pad narudžbi iznosi čak 21 posto. Unatoč određenom optimizmu Udruge njemačkih proizvođača strojeva i uređaja – VDMA, nejasno je radi li se o trajnijem ili samo prolaznom procesu. Čelnici VDMA stoga naglašavaju potrebu da se proizvođači pripreme za novu etapu industrijske proizvodnje.

 Jačanje uloge industrijskih robota

Dok je 2010. širom svijeta bilo u uporabi 1,039.000 industrijskih robota, očekuje se da će se njihov broj do 2021. popeti na 3,788.000. Samo je u tijeku 2018. ugrađen 422.271 novi industrijski robot. Unutar EU je 2018. bilo ugrađeno 519.000 industrijskih robota.Glavna prepreka daljem razvoju i otvaranju novih radnih mjesta postaje manjak radne snage. Brojne kompanije rješenje stoga vide u robotizaciji. U posljednjih nekoliko godina sve se više investira u robotizaciju, čime kompanije nastoje nadomjestiti sve veći nedostatak radnika, posebno stručne radne snage.

 e eksperti, preduvjet za uspjeh industrije 4.0 budući se tek onda podaci iz strojeva različitih proizvođača s različitim upravljačkim sustavima mogu transferirati u sustave ERP i MES ili u oblak. Tamo se onda dalje obrađuju odnosno evaluiraju te tako tvore osnovu za nove funkcije i usluge.Tako je sasvim sigurno da će se promijeniti obrada naloga, priprema i planiranje proizvodnje, izrada i kompletna logistika, što sa sobom nosi nove funkcije i nove usluge. Ukratko, novi trendovi u automatizaciji, kod energetske učinkovitosti, sigurnosti na radu, novim proizvodnim postupcima i materijalima svojevrsni su putokaz za uvođenje novih poslovnih modela, suradnje sa startup-ovima, te osiguranju potrebne stručne radne snage ili pridobivanju nove radne snage. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.