Viđenje predsjedničkih izbora iz Amerike

Tom Ujević Tom Ujević

Mnogi Hrvati i potomci hrvatskih iseljenika u Americi nisu imali gotovo nikakva očekivanja od ovih predsjedničkih izbora.

Razlozi za to su slijedeći:

Prvi je da trenutna predsjednica nije pokazala dosljednost svojim obećanjima i više puta podržala je ili ignorirala loše odluke Vlade i aktivnosti pojedinih ministara koje su štetile nacionalnim interesima. Također nije podržala pozitivne i napredne inicijative i prijedloge zakonskih promjena koje su predlagale udruge koje se zalažu za pravednije izbore i vlastito odlučivanje o stvarima bitnim za zaštitu nacionalnih interesa. Dakako da vjerojatno nije ni imala puno izbora niti mogućnosti za slobodno razmišljanje i djelovanje jer ipak je u konačnici dužna stranci koja ju je dva puta istaknula za predsjedničkog kandidata. Premda njezin prvi mandat nije bio bez određenih uspjeha u doličnom predstavljanju Hrvatske u svijetu, zbog sveg navedenoga sigurno jer da određeni broj razočaranih glasača nije htio glasovati za nju na ovim izborima ili uopće nisu izišli na izbore.

Drugo, moguće je i da je postojao prešutni dogovor između trenutnog predsjednika Vlade i Milanovića kojim bi se jednostavno riješili predsjednice koja je previše zalutala u dokazivanju svog domoljublja i nije bila dovoljno usklađena sa stranačkim naputcima. Nije nemoguće da je i sama predsjednica odustala od drugog mandata jer joj je sve to postalo prenaporno, budući da se previše uživjela u ulogu državnice koja mari za nacionalne interese. Prema mišljenju mnogih, njezini javni nastupi, sudjelovanja na skupovima, raznim događajima i utakmicama ostavili su dojam jeftinog populizma začinjenog lažnom strašću i estradizacijom funkcije. U tom slučaju, neće biti iznenađenje ako je uskoro vidimo na značajnoj i vrlo dobro plaćenoj poziciji u EU ili UN-u.

I treće - smatram da je itekako veliki broj hrvatskih iseljenika svjestan da nije bilo velike razlike između ova dva predsjednička kandidata jer doživljavaju HDZ i SDP kao dva krila iste stranke. HDZ je po svojem djelovanju lijevo, a SDP je krajnje lijevo. Sve dok će krajnja ljevica u Hrvatskoj održavati vlast i manipulirati glasače, teško je da će se HDZ vratiti u središnji politički spektar i iznjedriti bolje kandidate za državno vodstvo, a država će i dalje kaskati za drugima sve dok se situacija i u cijeloj EU ne počne mijenjati. Hrvatska je zbog lošeg vodstva uvijek pratila trendove pa će promjene najvjerojatnije stići tek nakon što se one počnu događati u ostalim dijelovima EU koja će se još neko vrijeme održati u sadašnjem obliku.

Autor: Tom Ujević, SAD

*Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima ne odražavaju stavove uredništva, nego su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.