Zašto događanja ne koristimo za promociju?

Ante Gavranović Ante Gavranović

Hrvatska turistička zajednica ulazi u zahtjevnu turističku 2020., s ponešto manje sredstava, unatoč proširenim zadacima i zaoštrenoj konkurenciji ostalih mediteranskih zemalja. Istodobno, u 2020. se u Hrvatskoj (i širom svijeta) održavaju manifestacije, jubileji ili veliki svjetski događaji, sportski i kulturološki. Možda ove manifestacije pomognu temeljnim ciljevim hrvatske turističke promocije. Jasno, ako uspijemo prepoznati i iskoristiti šansu koje one pružaju.

U tom pogledu postoje sjajna iskustva. U hrpi tih mogućnosti i uvijek novih izazova spomenut ćemo poneke od njih. Svijet  je tako pred nekoliko godina (konkretno 2013.) obilježio dva velika jubileja: 200. godišnjicu rođenja glazbenih genija Giussepea Verdija i Richarda Wagnera. Obojica ovih velikih skladatelja svijetu su podarili nenadmašnu glazbu. Još prije toga pamtimo obilježavanje godišnjice Wolfganga Amadeusa Mozarta. Brojne manifestacije koje su održane širom svijeta, a posebno u Austriji, Italiji i Njemačkoj (ali i u drugim zemljama), obogatile su ukupnu kulturnu, ali i turističku ponudu. Cijela svjetska glazbeno-kritičarska novinarska elita natjecala se u prikazivanju kako će se proslaviti obljetnice rođenja ovih velikih svjetskih skladatelja, što se pretvorilo u veliku turističku manifestaciju i privlačnu atrakciju za široki krug ljubitelja glazbenih izričaja.

Svijet je 2013. godine obilježio i 70. godišnjicu smrti jednog od najvećih svjetskih izumitelja, koji je našu svakodnevicu obogatio brojnim izumima koji tek danas dobivaju svoju punu vrijednost i značenje. Riječ je o Nikoli Tesli. Mi, nažalost, nismo baš uspješno iskoristili taj jubilej u svrhu promocije Hrvatske. Ili, bolje rečeno, drugi su to učinili bolje od nas.

Kakva je veza između spomenutih jubileja? Riječ je, s jedne strane, o velikanima, koji su zadužili svijet. Jedni simfonijama i operama, drugi induktorima, transformatorima i generatorima. Jedni sjajnim glazbenim djelima i nenadmašnim akordima, drugi upornim istraživanjem i praktičnim rješenjima. Jedne i druge slavi cijeli svijet. Mozart, Verdi i Wagner već su postigli status izrazitih turističkih mamaca; Tesla tek dobiva svoje mjesto u takvom vrednovanju. Ipak, iako izraziti antipodi, karakterom, izgledom i posebno zanimanjem, jedni i drugi osvajaju pozornost svijeta.

Sigurno je da se božanstveni Mozart, razigrani Verdi ili vehementni Wagner bolje 'prodaje’ od 'suhog i dosadnog' Tesle, ali je sigurno i da bi naši turistički djelatnici također mogli ponešto naučiti od susjeda Austrijanaca, Talijana ili pak Nijemaca o tome kako se svaka slična obljetnica nekog velikana  može pretvoriti u poslovni zamašnjak. Upravo na tim zamašnjacima Tesla je stvarao uvjete za novi svijet…   

Takvih prigoda ima zaista dosta, i to gotovo svake godine. Na kreativnosti je turističkih djelatnika da tome dodaju potrebne okvire i sadržaje. Ovi primjeri na najbolji način pokazuju što znači segmentacija ponude, koja se osmišljeno pretvara u turistički proizvod i proširuje ga u jedinstveno turističko odredište. No, ona traži pozornost i usredotočenost turističkih i drugih čimbenika kako bi se svaka prava prilika iskoristila za proširenje ponude i privukla nove zainteresirane. Upravo nadolazeća 2020. pruža nam u tom pogledu podosta mogućnosti.

Tu je, u prvom redu, činjenica da će Hrvatska, prvi put u svojoj povijesti, predsjedati Europskom unijom. Činjenica je da to predsjedanje ne donosi neposrednu ekonomsku korist (što jedino kod nas ima svoju cijenu!), ali svakako sa sobom nosi željenu medijsku pozornost i pozornost kreatora javnog mnijenja. Ovo je ujedno prigoda za plasiranje zanimljivih priča o Hrvatskoj. Naš medijski stručnjak, Božo Skoko, predložio je 25 takvih, manje-više poznatih priča. Ako polazimo od činjenice da je turizam uvijek iznova, u stvari nikad dovršena priča, onda je to nemjerljiv promidžbeni kapital.

Rijeka je u 2020. godini Europska prijestolnica kulture. Ovu titulu od 1985. godine dodjeljuje Europska komisija u natjecanju među gradovima koji moraju dokazati da kulturu vide kao važno područje svojeg razvoja i svoje preobrazbe. Rijeci je 24. ožujka 2016. dodijeljena ta prestižna titula, i to za program “Luka različitosti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost.

Postavši Europskom prijestolnicom kulture, Rijeka je uvrštena na popis šezdesetak europskih gradova koji su ovu titulu nosili do sada poput Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i mnogih drugih. Rijeka je također i prvi hrvatski grad koji nosi ovaj naslov.

Ujedno Rijeka će biti domaćin sljedećeg zasjedanja konferencije Europske mreže muzejskih organizacija NEMO koja se svake godine održava u drugom gradu. Riječ je o značajnom skupu muzejskih djelatnika i kreatora kulturnih politika. Skup će se održati 15. do 17. studenog 2020. Iako detaljni program konferencije još nije poznat, riječka NEMO konferencija bavit će se dvjema glavnim temama: razvojem publike, odnosno, novim načinima privlačenja i zadržavanja publike, te pitanjem održivosti muzeja. Neki od ciljeva ove mreže su: pomoći muzejima u ispunjavanju njihovih uloga čuvara kulturne baštine promičući njihovu važnost za europske kreatore politike, zatim umrežavanje i suradnja europskih muzeja te poticanje na sudjelovanje u postojećim europskim kulturnim politikama. U 2020. se održavaju dva velika sportska dogođaja: Olimpijske igre u Tokiju i Europsko nogometno prvenstvo u Ujedinjenim arapskim emiratima. Nepotrebno je isticati kako se te manifestacije mogu iskoristiti za što bolje pozicioniranje Hrvatske na svjetskoj turističkoj karti. Tamo, prema posljednjem raspoloživom Indeksu turističke konkurentnosti, zauzima visoko 27. mjesto između 140 obuhvaćenih zemalja.

U Dubaiju se održava i EXPO 2020. koji  svoja vrata otvara 20. listopada 2020. i do 10. travnja 2021. očekuje 25 milijuna posjetitelja od čega 70 posto međunarodnih iz cijelog svijeta i 30 posto lokalnih. Riječ je o jedinstvenoj platformi gdje će sudionici moći prikazati i ispričati svoju priču i širem broju virtualnih posjetitelja. Očekuje se da će EXPO 2020 Dubai imati doseg od više od tri milijarde pojedinaca što je velika prilika za sve sudionike da se predstave na najbolji mogući način. Hrvatska će se na izložbi EXPO Dubai 2020 predstaviti kao zemlja koja inspirira velike umove – “Inspiring great minds”. 

Konačno, u 2020. obilježavamo i veliku godišnjicu smrti Sv. Jeronima (umro je 420.), pred 1600 godina. Sveti Jeronim,  kršćanski svetac, autor prijevoda Biblije na latinski jezik - Biblije kakvu danas poznajemo; crkveni naučitelj, crkveni otacteologfilozof i jezikoslovac zadužio je svijet, pa je to prigoda da mu se i mi odužimo. Sveti Jeronim sam sebe naziva Dalmatincem.(ili je njegovo mjesto rođenja Štrigova) Poznata je njegova izjava kojom je opisao svoju naglu narav: "Bože oprosti mi jer sam Dalmatinac". Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu nazvan je po ovom svecu. Zaštitnik je Dalmacijeteologa, prevoditelja, knjižničara, učitelja i studenata, a slavi se 30. rujnaU svijetu turizma, vrlo dinamičnom i sa sve naglašenijom borbom za svakog potencijalnog korisnika, spomenuti izazovi mogu biti vrlo korisna osnovica za specifične marketinške i druge poslovne aktivnosti. Praksa nas uči da nikada ne treba ispuštati prilike…

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.