Hrvatski turizam i COVID-19: Premijer zdrav, u turizmu bez ograničenja, a broj stranih gostiju u lipnju premašio pola milijuna

Marija Barić Marija Barić

- Hrvatska je otvorila granice prema 10-ak članica Europske unije i prema nekim drugim zemljama iz susjedstva i došlo je do cirkulacije ljudi. Ono što smo uspjeli vidjeli ovih dana većina slučajeva gdje se pojavio COVID-19 odnosi se na dolazak virusa iz nekih drugih zemalja - rekao je kad je riječ o pandemiji COVID- 19, u razgovoru za Večernji list, premijer Plenković, kojega oporba proziva da je nakon nedavnog susreta s tenisačem Novakom Đokovićem i sam trebao u samoizolaciju. No to je borba suprotstavljenih strana u kampanji za parlamentarne izbore u kojoj se naravno, međusobno "puca iz svih raspoloživih sredstava". Iako smo svi tijekom prvog vala pandemije bili dobro informirani što se podrazumijeva pod direktnim kontaktom i kako se tada postupa i radi predostrožnosti i dalje moramo paziti na pridržavanje epidemioloških mjera, oporba ipak, čini se, u ovom slučaju, puca u prazno.

Naime i Premijer i svi oko njega i zbog osobne su se sigurnosti pridržavali epidemioloških mjera, a nakon situacije s koronavirusom na teniskom turniru u Zadru naravno i testirali, pa potenciranje Premijerove izolacije zapravo puno više škodi Hrvatskoj nego što koristi suprotstavljenim stranama u kampanji.Premijer je i dalje negativan, a glas o Hrvatskoj se proširio i u stranim medijima, gladnima loših vijesti, senzacija i klikabilnih naslova.To je naravno, moglo samo naškoditi imageu Hrvatske kao atraktivne i sigurne europske turističke destinacije i hrvatskom turizmu na čiji prihod računa svaka hrvatska vlast. Znano je da bez turizma ne može biti ni pozitivnog gospodarskog rezultata, pa ni razvoja i budućeg boljitka za Hrvatsku, koji svi u predizbornoj kampanji obećavaju.

Iako se u kampanji mogu čutii svakojake ocjene i procjene, Hrvatska je zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji i dalje percipirana kao najsigurnija zemlja za ljetovanje na Mediteranu. Broj stranih gostiju raste, a Hrvatska je potvrdila status jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija ovog ljeta.  Naime od početka lipnja Hrvatsku je posjetilo više od 532 tisuće turista, koji su ostvarili više od 2,6 milijuna noćenja, a najviše inozemnih gostiju je iz Njemačke (23,5 posto), Slovenije (19,5 posto), Austrije (8,8 posto) i Češke (5,8 posto).

Prema podacima HUT-a, u Hrvatskoj je otvoreno 600 hotela i 325 kampova, a svakodnevno se otvaraju novi. Iako je broj novooboljelih trenutno nešto veći nego što je bio početkom lipnja, ali virus je došao izvana pa u Hrvatskoj ne postoje nikakva ograničenja (obvezno je nošenje maski u javnom prijevozu te su one preporučene u zatvorenim prostorima) standardi sigurnosti su visoki, a hrvatski epidemiolozi su napravili vrlo detaljne smjernice za sve tipove objekata i turističkih usluga koje su implementirane diljem zemlje.

U svim turističkim objektima postavljeni su visoki standardi sigurnosti, kompanije se drže svih preporučenih smjernica za organizaciju rada objekata i svih turističkih sadržaja, a objekti i zaposlenici su opremljeni potrebnim zaštitnim i dezinfekcijskim sredstvima kako bi gosti bili sigurni i na svom odmoru.  Hrvatska ima otvorene granice za dolazak turista iz zemalja EU  i nitko tko ulazi u zemlju ne treba ići u samoizolaciju niti treba imati bilo kakav test na COVID-19. 

Ministar zdravstva Vili Beroš u Splitu je rekao da je više od 92 posto novooboljelih od Covida-19 mlađe od 60 godina koji nemaju kliničke simptome, što je indirektan pokazatelj da je virus mutirao, te da postoje podaci o tome i u stručnoj literaturi. O turističkoj sezoni koja je otpočela i tretmanu prema turistima rekao da će turisti ako budu bolesni, biti zbrinuti u zdravstvenim ustanovama, dok o onima koji nemaju simptome bolesti treba razmisliti kako postupiti vezano za samoizolaciju. Zato će se organizirati  određeni prostor sličan karanteni gdje bi se takvi turisti mogli zbrinuti.

- S obzirom da će većina njih biti urednog stanja bilateralno se razgovara s državama odakle ti turisti dolaze, da se omogući njihov povratak u matične zemlje. Mislim da niti jedna zemlja neće priječiti povrat svojim građanima ukoliko mu je određena samoizolacija ili nešto slično. Isto tako razvijamo dodatne kapacitete za testiranje svih da bismo otklonili sumnju jesu li pozitivni ili ne - kazao je Beroš.

Profesionalcima u borbi protiv koronavirusa u RH diljem Hrvatske i Jadrana pomaže i Crveni križ i druge organizacije te volonteri, a primjerice samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji kako ističe Željko Grubišić ravnatelj Županijskog Crvenog križa djeluje čak 13 društava s 56 djelatnika i 400 stalnih volontera. Oni su od početaka korona krize kako je rekao čak 35 puta u Zagreb prevozili uzorke na analizu, a 70 osoba je odvezeno na testiranje u bolnicu, dočekivali su avionske putnike u Zagrebu i vodili ih u županiju kako ne bi bili u kontaktu sa drugim građanima.

O načinima postupanja sa stanovništvom u vrijeme početka pandemije rekao je da se kombijima prevozilo domaće stanovništvo na otoke da ne bi bili u kontaktu s putnicima na trajektu i tako ih zaštitili ih od ugroze .Bilo je više od pet tisuća poziva za psihološku pomoć, podijelili su 15 tona hrane najugroženijim građanima, a sve te aktivnosti bude li potrebe će se i nastaviti.

Iz HUT-a svima koji namjeravaju doći u Hrvatsku savjetuju da radi skraćenja procedure na graničnom prijelazu prethodno ispune najave na EnterCroatia. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je i konkretne preporuke za rad, odnosno boravak na jahtama, brodicama i drugim plovilima, a  Europska komisija s ukidanjem ograničenja slobodnog kretanja i kontrole na unutarnjim granicama pokrenula je i mrežnu platformu Re-open EU koja na jednom mjestu i u realnom vremenu nudi informacije važne za putovanja i planiranje odmora ove sezone.Zbog svega toga turisti se trebaju bojati putovanja u Hrvatsku. Jedini problem može biti eventualno zatvaranje granica pojedinih susjednih zemalja, što se, nadajmo se, ipak neće dogoditi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.