Usporeni oporavak turizma na globalnoj razini

Ante Gavranović Ante Gavranović

Prošireni scenariji UNWTO-a za razdoblje 2021. - 2024. ukazuju da bi moglo potrajati dvije i pol do četiri godine da se međunarodni turizam vrati na razinu 2019. godine.

Prema navodima Svjetske turističke organizacije UNWTO, globalni turizam pretrpio je najgoru godinu u dugoj svojoj povijesti. U 2020. godini međunarodni dolasci pali su za 74 posto: turistička odredišta širom svijeta prihvatila su čak milijardu manje međunarodnih dolazaka nego prethodne godine. Kolaps međunarodnih putovanja predstavlja procijenjeni gubitak od izvoznih prihoda od 1,3 bilijuna USD. Usporedbe samo spomenimo da je to više od 11 puta veći od gubitka zabilježenog tijekom globalne ekonomske krize 2009. godine. Kriza je dovela u opasnost između 100 i 120 milijuna izravnih turističkih poslova, od kojih su mnogi u malim i srednjim poduzećima.
Najnovije vijesti iz Svjetske turističke organizacije UNWTO nisu povoljne. Čini se da su se sveukupni izgledi za oporavak turizma i povratak u bolja vremena već u 2021. Ipak osjetno pogoršali. Najnovije istraživanje UNWTO-ovog odbora stručnjaka pokazuje mješovite izglede za 2021. Gotovo polovica ispitanika (45 posto) predviđala je bolje izglede za 2021. godinu u odnosu na prošlu godinu, dok 25 posto očekuje slične rezultate, a čak 30 posto predviđa pogoršanje rezultata u 2021. godini.
Gledajući dalje, većina stručnjaka ne vidi povratak na pretpandemijske razine prije 2023. Zapravo, 43 posto ispitanika ukazuje na 2023, dok 41 posto očekuje da će se povratak na razinu iz 2019. dogoditi tek 2024. ili kasnije. Prošireni scenariji UNWTO-a za razdoblje 2021. - 2024. ukazuju da bi moglo potrajati dvije i pol do četiri godine da bi se međunarodni turizam vratio na razinu 2019. godine.
Sve svjetske regije pogođene pandemijom
Azija i Tihi ocean (-84 posto) - prva regija koja je pretrpjela utjecaj pandemije i ona s trenutno najvišom razinom ograničenja putovanja - zabilježila je najveći pad dolazaka u 2020. godini (300 milijuna manje). Bliski Istok i Afrika zabilježili su pad od 75 posto. Europa je zabilježila pad dolazaka od 70%, usprkos malom i kratkotrajnom oživljavanju u ljeto 2020. Regija je pretrpjela najveći apsolutni pad, s više od 500 milijuna manje međunarodnih turista u 2020. godini. Amerike su zabilježile pad od 69% u međunarodnim dolascima, sljedeći nešto bolje rezultate u posljednjem tromjesečju godine.
Stručnjaci predviđaju sve veću potražnju za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi, a domaći turizam i iskustva sa „sporim putovanjima“ dobivaju sve veći interes. To će svakako zahtijevati određene promjene u ponudi turističkih odredišta, pa je to i svojevrsna poruka našim turističkim poslenicima da “ništa više nije kao što je bilo”.
Zbog razvijanja prirode pandemije, mnoge zemlje sada ponovno uvode stroža ograničenja putovanja. To uključuje obvezno testiranje, karantenu i u nekim slučajevima potpuno zatvaranje granica, a sve to važi za nastavak međunarodnih putovanja. Istodobno, očekuje se da će postupno uvođenje cjepiva COVID-19 pomoći vratiti povjerenje potrošača, pridonijeti ublažavanju ograničenja putovanja i polako normalizirati putovanja tijekom godine koja je pred nama.
Ipak tračak optimizma
Stručnjaci iz svjetske turističke burze ITB Berlin i analitičari globalnog Instituta za podatke i istraživanje tržišta Statista (u najnovijoj prognozi) u kojoj osim osvrta na 2020., kao jednu od turbulentnijih godina za putovanja, iznose i predviđanja za 2021. odnosno do 2023. godine ne slažu se s takvim pesimističkim predviđanjima. Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padu turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.
"Milijarde ljudi u cijelom svijetu, njihovi životi i poslovanje su u 2020. pogođeni širenjem koronavirusa i raznim ograničenjima i protupandemijskim mjerama, no dolazak cjepiva ipak daje nadu. Bude li sve išlo prema planu, globalno tržište putovanja i turizma moglo bi se potpuno oporaviti od pandemije koronavirusa do 2023. i postići rekordne brojke prometa", navode iz ITB-a i Statiste.

U Statisti s te strane predviđaju i da bi se već u 2021. globalni prihodi od putovanja i turizma mogli povećati za više od 50 posto u odnosu na 2020., kao i da će ti prihodi nastaviti rasti i dalje, dok bi u 2025. mogli porasti i za više od 20 posto naspram rekordne 2019. za svjetski turizam.
U oporavku, kojeg, kako kažu, stručnjaci očekuju brzo, kao i u oživljavanju turističke industrije u ovoj i idućim godinama veliku ulogu imat će tehnološke inovacije i ponuda personaliziranih putničkih usluga. Tu, prije svega, spominju personalizirane usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji i inovativne oblike prezentacije turističkih usluga, ali upozoravaju i da će puno toga ovisiti i o razvijanju ili zaustavljanju pandemije odnosno primjene cjepiva i raznih drugih mjera, koje u 2020. nisu išle 'na ruku' turizmu i putovanja. Nažalost, još ni sada ne idu u tom pravcu, pa optimističnije prognoze ipak treba uzeti s oprezom zbog okolnosti koje se stalno mijenjaju, od toga kako napreduje cijepljenje, do razdoblja zatvaranja/zaključavanja odredišta i cijelih zemalja. Trenutni trendovi turističke potražnje i utjecaj epidemije u većini zemalja Europe, a i drugdje, ukazuju da su na snazi rigorozna ograničenja kretanja, putovanja i prelazaka granica. Otvoreno je pitanje kako dugo će to potrajati
Uspjeh hrvatskoga turizma

Već smo uvodno spomenuli da su u 2020. godini međunarodni dolasci pali za 74 posto: to je čak milijardu manje međunarodnih dolazaka nego prethodne godine. Hrvatska je u isto vrijeme ostvarila VIŠE od 54 milijuna noćenja ili ukupno oko 50 posto dolazaka u 2019. U svakom slučaju, postigli smo najbolji pojedinačni rezultat među mediteranskim zemljama I zabilježili najmanji pad dolazaka stranih gostiju.
Ključ za ipak relativno uspješnu turističku 2020. bila je čvrsta suradnja sa svim relevantnim dionicima, od nacionalnih i lokalnih stožera civilne zaštite, policije i diplomacije, pa do stranih i domaćih partnera te medija kako bi do svih došla točna, precizna i potpuna informacija. Generalno gledano, u 2021. se mogu očekivati bolji rezultati nego ove godine, pri čemu vjerujemo da će Hrvatska zadržati poziciju jedne od vodećih destinacija Mediterana, što će se potencirati i u kampanjama i aktivnostima HTZ-a.
"Prvu snažniju pozivnu i promotivnu kampanju planiramo od ožujka i travnja 2021., a početkom godine planiramo i zasebnu promociju s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne destinacije za digitalne nomade. Pripremamo i marketinške aktivnosti za domaće tržište, a radit će se i novi Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma za razdoblje 2021. do 2025. koji će se temeljiti na održivom razvoju te definirati marketinšku strategiju, kanale komunikacije i smjernice za novi krovni komunikacijski koncept, koji će odrediti posve drukčiju komunikacijsku strategiju na globalnom tržištu", otkriva Staničić.
Poručuje da je HTZ spreman za izazove 2021., a uvjeren je i cijeli turistički sektor, pogotovo nakon ove godine u kojoj je dokazao da se zna nositi i s teškim vremenima. Naime, prošireni scenariji UNWTO-a za razdoblje 2021. - 2024. ukazuju da bi moglo potrajati dvije i pol do četiri godine da se međunarodni turizam vrati na razinu 2019. godine.
To svakako povećava odgovornost svake zemlje koja njeguje turizam da pronađe odgovore na ovaj izazov. Ovisnost Hrvatske o turizmu s obzirom na visoki postotak učešća u BDP-u tu odgovornost samo još povećava. Sva nastojanja bi nam stoga trebala biti usmjerena prema porastu kvalitete usluga I rastu prosječne potrošnje kako bismo u većoj mjeri I financijski oplodili veliki dolazak stranih gostiju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.