Značenje pojma kvalitete u poslovnoj filozofiji

Ante Gavranović Ante Gavranović

(Piše: Ante Gavranović)

Tri velikana iz područja ekonomske misli i prakse dala su temeljne ocjene značenja kvalitete  u poslovnoj filozofiji, pa nije na odmet da ih ponovimo: Brendan Power, jedan od čelnih ljudi globalno poznate Motorole: «Potrošači postavljaju standarde kvalitete. Naš je posao da im izađemo ususret».Peter Drucker,  svjetski guru poduzetništva: «Kvaliteta usluge ili proizvoda nije ono što vi unosite u njih. Kvaliteta je ono što korisnik ili potrošač može iz toga izvući».

Jack Welch, legendarni šef General Electrica: Kvaliteta je naše najbolje osiguranje potrošačke lojalnosti, naša najsnažnija obrana protiv strane konkurencije i jedini put za održivi razvoj i stvaranje profita».

 Svaki od ova tri nasumce izabrana  citata može se primijeniti na sadašnje odnose na privrednoj pozornici. Praksa pokazuje da je upravo kvaliteta – uz potrebne inovacijske zahvate - najpouzdanija i najdugoročnija ulaznica na tržište u budućnosti. Razina profita, složenost i težina ukupne gospodarske situacije, neizvjesnost opstanka u zaoštrenim tržišnim uvjetima liberalizacije i smanjivanja carinskih barijera te nedostatak investicijskog ciklusa kao instrumenta za širi proboj na novootvorena tržišta, jednostavno ostavljaju svakom privrednom subjektu ipak samo jedan realan izlaz – kvalitetu, uz primjerenu konkurentnost. Očito formulu uspjeha u složenim tržišnim uvjetima, kad se sve više izlažemo svjetskoj konkurenciji, treba tražiti samo u tom pravcu.

Mnogi eksperti smatraju da su materijalne vrijednosti na današnjem stupnju razvoja pretežito istrošene i nisu više dostatno privlačne ni stimulativne, pa se moraju zamijeniti nematerijalnim vrijednostima, koje 'treba izgraditi'.

 Takav novi odnos prema proizvodu jasno pokazuje da je u zaštitnu marku proizvoda bitno uložiti kreativnost, a to opet traži znanje, inovativnost i imaginaciju. Sve analize pokazuju, također, da fascinaciju i emocije kod potrošača (a za njega se to radi) izazivaju samo proizvodi koji su zaista prepoznatljivi i tržišno prihvaćeni. Dakle, faktor čovjek (kreacija), proizvod (kvaliteta) i tržište (imidž) igraju bitne uloge u stvaranju onoga što zovemo kreativnim proizvodom.

 Takva kretanja uvjetovala su da se nova dodatna vrijednost traži u drugim područjima. To daje prednost kreativnom gospodarstvu, temeljnoj osnovici  za korištenje intelektualnog vlasništva i prava na atribute kreativnosti kao prvorazrednoga gospodarskog čimbenika.

 «Biti uspješan znači biti drugačiji od ostalih» - rekao je jednom prigodom istaknuti filmski redatelj  Woody Allen. No, ta  formula je možda vrijedila za prošlo stoljeće. Danas se traži mnogo više: izvanredan proizvod + pobuđivanje snažne pozornosti + ugodan osjećaj + drugačiji pristup + biti drugačiji od Aldija (veliki potrošački maloprodajni lanac) + različit od ostalih. Tako ih barem 'prodaje' Anne M Schueler, vodeća svjetska stručnjakinja na području marketinga lojalnosti.

 Philip B. Crosby, autor svjetskog bestselera Kvaliteta je besplatna, tvrdi da je  «put do kvalitete kao dijela poslovne filozofije svake tvrtke koja je izložena tržišnim mehanizmima i koja drži do sebe nije ni jednostavan, ni lak, ali je neophodan. Zašto?  U ovim danima oštrog oporezivanja, tajanstvenih računovodstvenih metoda, ludovanja inflacije i nesređene politike, možda je kvaliteta posljednja šansa koju imamo da stvorimo zaradu kojom se može upravljati».

 Upravo te misli trebale bi biti temeljna misao-vodilja svih  naših kreativnih rješenja, uključujući svakako i ona na području infrastrukture kvalitete. Kad je riječ o korištenja svih alata te infrastrukture upravo je kreativnost  onaj presudni element koji čini potrebnu razliku između dva proizvoda ili dvije tvrtke.

 Posljedice krize i recesija na svjetskim tržištima, iako sada smanjenim intenzitetom,  još će se prilično dugo osjećati u gospodarskim kretanjima, napose u industriji. I dok se stručnjaci prepiru o tome jesu li (zauvijek) prošla 'zlatna vremena'  ili im ipak tek predstoji novi zamah, privredni subjekti moraju se zadovoljiti postojećim uvjetima na tržištu i prilagođivati izmijenjenom stanju odnosno tražiti nove mogućnosti proizvodnje i plasmana. Zapravo,   prvi put se razvija veoma živa diskusija o aktualnim financijskim, gospodarskim, marketinškim  i tehničkim promjenama koje su uvjetovane spomenutom recesijom te uspješnosti u prihvaćanju novih poslovnih modela. U svakom slučaju, sve analize pokazuju, i to nedvosmisleno, da je kvaliteta  jedan od presudnih elemenata koji odlučuju o opstanku.

 Kvaliteta je, zahvaljujući upravo tom novom pristupu,  postala široko rasprostranjen pojam, koji se danas vezuje, prije svega, uz suvremeni odnos prema potrošaču. Naime, o kvaliteti se danas više i ne raspravlja, ona je jednostavno sastavni dio ukupne poslovne filozofije, bez obzira je li  riječ o običnoj ponudi, jednostavnom uratku, složenom projektu ili kompleksnom rješenju. Više je gotovo i nije potrebno posebno naglašavati, jer je nešto što se u civiliziranom ekonomskom svijetu podrazumijeva samo po sebi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.